LRF Mälardalen kräver skyddsjakt i Sjundareviret

Gnesta (JJ) Eftersom angreppen på Molstabergs får fortsätter och hittills resulterat i cirka 70 döda får sedan i midsomras kräver nu LRF Mälardalen att Länsstyrelsen skyndsamt fattar beslut om skyddsjakt på eget initiativ och har därför lämnat in en skrivelse till myndigheten.

– Vi anser att det med anledning av vargförekomsten i området och de angrepp som skett föreligger en stor risk för att den redan inträffade allvarliga skadan förvärras och att det är stor risk för att angreppen fortsätter under nästa års betessäsong säger Sture Johansson, ordförande för LRF Mälardalen i ett pressmeddelande.

Med stöd av paragraf 28 sköts nu under hösten alfatiken i reviret men alfahannen och eventuell avkomma fortsätter ställa till problem i området.

– Alfahannen och årets valpar har vid det här laget fått stor rutin och erfarenhet på att angripa får, vilket starkt talar för att angreppen kommer att fortsätta kommande säsong med uppenbar risk för allvarlig skada. Länsstyrelsen bör därför omedelbart besluta om skyddsjakt på vargarna, säger Sture Johansson vidare.

LRF tycker Länsstyrelsens polisanmälan mot den drabbade gården Molstaberg är djupt olycklig.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser