Lövblås effektivt mot mink

Norra Bohuslän (JJ) Trots att det finns ett förbud mot att använda motordrivna anordningar i samband med jakt får jägare i Kosterhavets jaktvårdsförening använda lövblås i samband med minkjakt.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har gett ett jaktlag tillstånd att använda lövblås i samband med minkjakt. (Foto:iStock)

Eftersom mink inte är ett naturligt inslag i den svenska faunan, utan är ett resultat av att djur har rymt eller släppts ut från farmar, ser länsstyrelsen i västra Götaland skäl att bevilja undantag från förbudet.

Mink utgör ett hot mot fågellivet men gömmer sig ofta där de är omöjliga att komma åt och i nationalparken är det förbjudet att omlagra stenar. Genom att blåsa in luft i gryten kommer de oftast ut, vilket gör dem lättare att skjuta.

Enligt det senaste avtalet om jakträttsupplåtelse mellan länsstyrelsen och föreningen får skyddsjakt på mink ske i hela Kosterhavets nationalpark, som berör kommunerna Tanum och Strömstad, med undantag för ön Käbblingarna med intilliggande öar och skär, rapporterar Strömstads Tidning.

AKTUELLT

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser