Lovar snabbt beslut om skyddsjakt på Hoforsvarg

Länsstyrelsen i Gävleborg lovar att snabba på beslutet om eventuell skyddsjakt på en närgången varg i Hofors.

Hofors kommun har sökt skyddsjakt på en närgången varg. Foto: Gettyimages

Gefle Dagblad rapporterar att Hofors kommun sökt skyddsjakt eftersom en närgången varg rör sig inne i samhället. Jaktjournalen har rapporterat om fallet där en motionär kom i obehaglig närkontakt med vargen.

Dessutom finns mängder med rapporter från allmänheten, både sådana som skickats in till länsstyrelsen och sådana som människor lagt ut på sociala medier.

Kommunen och länsstyrelsen har haft möte om vargen och nu har kommunen skickat in en skyddsjaktsansökan.

Jagar rådjur runt husen

– Vi diskuterade situationen som sådan. Det finns uppenbart en oro hos medborgarna över den här vargindividen som är dagaktiv i området runt Hammardammen, säger Joel Isensköld som är chef på länsstyrelsens enhet för natur, till Gefle Dagblad.

I sin ansökan tar kommunen upp att vargen jagar rådjur i bebyggelsen och att det exempelvis hämmar människor från att ta promenader, rida och rasta sina hundar.

Nu lovar länsstyrelsen att ta ett snabbt beslut om eventuell skyddsjakt,

– Vi gör det här skyndsamt. Ärendet kom in för några dagar sedan och vi jobbar på det nu, säger Joel Isensköld till Gefle Dagblad.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Fler ripor på fjället än i fjol

Kjell Brännström långvarig medarbetare på Jaktjournalen och jägare med stående fågelhund har deltagit i ripinventeringen i Norrbotten och är nyss hemkommen från Jokkmokksfjällen. – Det ser bättre än i fjol. Vi har räknat in fler kullar. Däremot har det varit färre kycklingar per kull, säger Kjell. Stora som trastar Kjell menar att fler inventeringsresultat bör
ANNONS ▼