Lova – Frukten av kompromisslöshet

Korthårstaxarna har trots ett relativt litet antal seglat upp och blivit en rejäl utmanare till strävhåret när det kommer till jaktliga framgångar. En av de just nu allra bästa korthårstaxarna är Källstigens Lova. Ett kvitto på hennes extremt höga nivå och jämna lägsta nivå är kvalificering till Drev-SM tre år i rad.

Stig Larsson med sin klippa, Källstigens Lova.

Stig Larsson, Träslövsläge, är ingen skrytsam man, och det behöver han å andra sidan inte heller vara. Det räcker att göra en snabb koll på Taxdata för att se vad han åstadkommit genom åren sedan han skaffade stamtiken, Rana, 1991.

– Jag har aldrig tummat på de jaktliga egenskaperna i mitt avelsarbete, säger han när vi sitter i köket och tittar på de utskrivna dokumenten som visar hur Sveriges kanske bästa jaktliga korthårslinje vuxit fram.

Slumpen i vanlig ordning

Stig som nu är strax över 70 år startade inte korthårsuppfödningen på allvar förrän i början av 1990-talet. Som för så många andra började allt med en bra tik i hemmet. Men i det här fallet spelade också en tragisk olycka en avgörande roll.

– Vi skulle jaga och jag hade vid detta tillfälle två duktiga korthårstaxar. När jag stod still vid ett rödljus på söderleden i Göteborg kom plötsligt en bil i full fart och körde in i mig bakifrån. Jag klarade mig ganska bra, men båda mina taxar dödades i krocken, berättar Stig.

Att stå hundlös var inget alternativ och genom en bekant fick Stig höra talas om en korthårskull med leveransklara valpar. En vecka efter krocken flyttade Rana in i det Larssonska hushållet, och resten är avelsperfektion.

Småskalighet

Pengar har aldrig varit intressant för Stig när det kommer till hundavel. Avelstänket har snarare byggt på att förse sig själv och sina kamrater med jaktdugliga hundar. Därför har det inte blivit så himla många kullar genom åren.

– Rana visade sig vara en mycket kompetent tik. Hon blev dubbelchampion innan hon var två år och när jag letade hanne sökte jag efter en hund med riktigt bra skall och sök.

Rana parades med Torbax Olle och fick fem valpar. Tre blev drevchampions. Stig behöll tikvalpen Donna som förvaltade sin mors nedärvarkvaliteter väl. Dessvärre dog Donna som fyraåring när hon olyckligtvis blev sparkad av en älgko.

– Så här i efterhand kan man nog konstatera att Donna var strået vassare än sin mor.

Från Donna som precis som sin mor blev dubbelchampion tidigt, sparade Stig tikvalpen Klara (född 1998) som är mormor till Lova.

En riktigt grann korthårstik.

En riktigt grann korthårstik.

Exteriör för jakt

Nuvarande stjärnan Lova lär aldrig bli utställningschampion som mormodern Klara och stamtikarna i linjen före henne. Stig är inte helt överens med utställningsdomarna om hur en jakttax ska se ut.

– Jag prioriterar lätta taxar som är relativt högställda. De ska kunna behålla trycket på rådjursdrevet även om det blir lite snö eller om drevet går ut på ett hygge eller en mosse.

Så himla långt från utställningsdomarnas exteriöridéer är dock inte Lova som faktiskt vid ett tillfälle fått ett Cert.

Från klarhet till klarhet

Lova har väldigt sällan gjort Stig besviken i skogen. Första gången han släppte henne, när hon var sex månader, betedde hon sig som om hon inte gjort något annat än att jaga rådjur.

När Stig märkte att drevtiden översteg en halvtimme kopplade han upp henne och lät henne sedan hållas resten av säsongen.

­– För mig är återgången viktig och då ville jag inte låta den oerfarna hundvalpen fortsätta jaga. Det kan innebära stora risker och alltför självständiga hundar.

Andra säsongen startades dock Lova på prov en gång. Resultatet talade sitt tydliga språk, 52 egenskapspoäng av 60 möjliga, samt Drevcert.

Nu fyra år senare har Lova ytterligare åtta jaktprovsstarter bakom sig. Alla förstapris, var av sex med 52 poäng eller mer samt Drevcert. Men Lova är inte ensam om framgångarna. Alla hennes fem kullsyskon är drevchampions.

– Jag grämer mig lite för de två proven hon gjorde hösten 2013. Hon var helt enkelt lite för het. Samarbetet och lydnaden var därför lite bristfälligt. Hon ville jaga vidare när jag försökte vissla in henne efter full tid på första dreven. Men det är inte lätt att få till det när man avelsmässigt prioriterar hög jaktlust, säger Stig och skrattar.

SM i släkten

Lovas nu tioåriga mamma, Källstigens Garbo, kan stoltsera med två fina SM-titlar. 2010 vann hon Drev-SM. Året efter försvarade hon titeln. Dessutom var Garbo första korthåret någonsin att vinna tävlingen.

För att kvalificera sig till Drev-SM krävs att hunden startat minst fyra gånger på prov. Tre av dessa får räknas och två av dem ska vara från drevsäsongen före gällande SM-tävling.

Med tanke på konkurrensen krävs att hundar som kvalificerar in flera år i rad inte gör bort sig på jaktprov. Lova har kvalificerat sig tre gånger i rad. 2014 slutade hon fyra av 21 deltagare, 2015 blev hon tvåa. Senare i höst får vi reda på hur årets mästerskap lyckas.

Värt att att notera inför årets Drev-SM är att Lovas kullsystrar Lisa och Lina också är kvalificerade till mästerskapet. Källstigens kennel står för tre av elva startande hundar.

– Det är rätt häftigt faktiskt!

Arbetssätt

Stig jagar till vardags med Lova och de andra korthårstaxarna i hushållet, halvsystern Olivia, två år, och modern Garbo, runt Kinna. Den årliga rådjursavskjutningen ligger på omkring tio rådjur.

– Vi försöker vårda stammen. Det är ju inte som det var på 80- och 90-talet. Nu håller vi igen för att ha enbra stam.

Lova har ett sök på 300–500 meter och håller bra kontakt till dess hon hittar slag. Hon bryr sig inte om gamla slag och går aldrig och rotar. Hör man ett väckskall kommer upptaget inom tio minuter, berättar Stig.

– Därefter tar jaktlusten över. Det är inte alltid lätt att få stopp på Lova under drevet. Fram på dagen med ett par drev bakom sig är det lättare att blåsa av henne, och hon har en fantastiskt fin återgång när hon själv bryter efter avslutat drev.

Stig Larsson.

Stig Larsson.

Framtiden

Lova har hittills fått en kull med sju valpar. De är i år mogna för jaktprovsstarter och vad Stig hört från deras ägare jagar valparna bra. Nu i höst är det upp till bevis. Stig planerar också att ta en kull till på henne till våren.

– Jag har fastnat för en norsk hanne. Det är inte så lätt att hitta rätt och jag är beredd att resa rätt långt för att få de egenskaper jag vill ha hos en hanne.

 

Lovas tre bästa egenskaper:

  1. Söket – snabb och effektiv .
  2. Skallet – tätskallig med god kontakt till drevdjuret.
  3. Samarbetet – håller god kontakt mellan sökrundorna.

J SE J(D)CH Källstigens Lova
Efter: SE U(D)CH, NORD J(D)CH, NO J(G)CH, NO U(D)CH Finnelia’s Tim.
Undan: SE J(D)CH Källstigens Garbo.
Ägare: Stig Larsson, Träslövsläge.
Uppfödare: Stig Larsson, Träslövsläge.

UTSTÄLLNING

2012-04-14 SVTK Tvååker, Karlsdotter Nina, Good junkl
2013-10-12 SVTK Slöinge/Tvååker, Olsen Anne-Marit, Cert Ck Exc jkl 1 jkk 2 btkl
2014-08-16 SVTK Sätila, Hagström Gertrud, VG jkl 4 jkk
2015-05-14 SVTK Sätila, Krantz Marita, VG jkl 4 jkk

Jaktprov

2012-11-20 SVTK Hallands Tk (ordinarie), Andersson Lennart, 1:a 52 p Drevcert
2013-12-03 SVTK Halland (särskilt), Ottosson Hans-Åke, 1:a 46 p
2013-11-18 SVTK Gunnarp (ordinarie), Karlsson Bengt, 1:a 48 p
2014-01-15, SVTK Halland (särskilt), Johansson Carl-Olof, 1:a 52 p Drevcert
2014-11-03 SVTK Småland (ordinarie), Eriksson Rolf, 1:a 50 p
2014-11-13 SVTK Hajom (ordinarie), Furvik Gunnar, 1:a 53 p Drevcert
2014-11-19 SVTK Halland (ordinarie), Andersson Lennart, 1:a 52 p Drevcert
2015-12-11 SVTK Västsverige (särskilt), Mellström Mats, 1:a 53p Drevcert
2015-11-02 SVTK Västsverige (ordinarie), Carlsson Anders, 1:a 52p Drevcert

AKTUELLT

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Livet utan Klarna kan bli bra för Fritid och Vildmark

Piteå (JJ) Telefonerna har gått varma hos Fritid och Vildmark sedan det offentliggjordes att Klarna sagt upp deras avtal. – Vi får fått jättemånga stöttande samtal och erbjudande från sju-åtta andra företag som vill hitta kreditlösningar för våra kunder, berättar Seved Wiklund.

Annonser