Jaktnyheter

Löshundar får sättas in mot vargpar i Jämtland

Skyddsjägare har tillstånd att använda löshundar på ett vargpar som ska avlivas i Jämtland. Infälld till vänster en rysk stövare. Foto: Mikael Moilanen och Istock
Jämtland (JJ) Ett vargpar ska avlivas i renskötselområdet och för första gången är det tillåtet att använda löshundar på barmark. – Om vargen rör sig i tät skog går den inte att förfölja med helikopter. Då kan man följa hundarnas GPS-sändare, säger Johan Nykvist på länsstyrelsen.
Samebyarna i Tåssåsen och Handölsdalen har sökt skyddsjakt på vargarna, som etablerat sig norr om Sveg på renbetesmarker. Det är en hona från Norge och en hane från Sverige. – Vi uppskattar att de rör sig på ett område som är mellan 50 000 och 75 000 hektar stort. Markerna ligger mestadels inne på våra vinterbetesmarker och därför måste vargarna bort innan vi flyttar ned renarna från fjällen, före den 1 oktober, berättade Nicklas Johansson, ordförande i Tåssåsens sameby, i Jaktjournalen i början av juli.

Max tre hundar

Problemet är att varg hittills har varit i stort sett omöjligt att jaga med helikopter på barmark. För att kunna skjuta från luften krävs att vargen eller vargarna kommer ut på ett öppet område. Nu har länsstyrelsen i Jämtland gett tillåtelse att använda löshundar i jakten. Maximalt tre hundar får släppas på en varg ett och samma dygn. – Springer vargarna i tät terräng är de mycket svåra att följa från luften. När det är hundar med i jakten kan man följa hundarnas GPS-sändare från luften och följa vargarna utan att se dem, säger Johan Nykvist.

Märkt vargtik

I det här fallet har skyddsjägarna också ytterligare en fördel: Vargtiken är märkt i Norge och bär sändare, som berättar var hon befinner sig för tillfället. Man kan alltså söka upp tikens position med den statliga norska sändaren och sedan övergå sedan till att följa henne och partnerna med hundarnas GPS:er. Vargarnas rörelseområde ligger mellan Ytterhogdal Vemdalskalet. – Sedan 2012 har det varje år dykt upp varg som avlivats i skyddsjakt. Det har gjort att reviret fått namnet Klaxåsen trots att det är nya vargar som etablerar sig där varje år, berättar Johan Nykvist. Länsstyrelsen tog beslut om jakten den 1 september. Den får pågå till den 8 oktober.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21