Löshund på vildsvin förbjuds på grund av värmen

Blekinge (JJ) Den extrema väderleken gör att länsstyrelsen i Blekingen förbjuder användning av löshund i vildsvinsjakten.

Länsstyrelsen i Blekingen förbjuder hundanvändning på vildsvin, på grund av värmen. Foto: Roger C Åström

Förbudet gäller från 1 augusti till den 20 augusti.

– Att jaga vildsvin med hund i dessa temperaturer innebär en stor påfrestning på såväl hundar som vildsvin. Genom detta beslut så hoppas vi kunna hålla nere viltets redan höga stressnivå, säger jakthandläggare Jonas Kromnow på Länsstyrelsen Blekinge, i ett pressmeddelande på myndighetens hemsida.

Beslutet är fattat i samråd med representanter för Viltförvaltningsdelegationens klövviltsutskott.

– Det är samma lagstiftning som när länsstyrelsen kan förbjuda användning av löshund vid stort snödjup. De reaktioner jag sett på Facebook, där det här ligger ute, är att människor ser beslutet som en självklarhet, säger Jonas Kromnow till Jaktjournalen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sköt ko och tog ut foster

Jägaren ska ha skjutit på två kor. Den ena dog och den sprättade han upp och tog ut ett foster ur. Den andra kon skadesköts och fick avlivas.

Bröd i björnmage faktor vid utredning om jaktbrott

Med 300 björnbesiktningar under sin tid som naturbevakare har Hans Olov Hansson sett hur maginnehållet på fällda björnar skiftat med åren. – Nu för tiden är mycket vanligt med processad mat i magen. Men enligt miljöåklagare Åse Schoultz är brödet i magen på björnen "en faktor" vid utredning om jaktbrott.
ANNONS ▼

Annonser