Lönsamt mata älg

Ambjörby (JJ) Några jägare i Norra Ny jaktvårdskrets matar älgar med ensilage och har dagligen drygt hundra älgar som matgäster.

Jägarna har länge försökt få bidrag och forskning kring sitt utfodringsprojekt utan att lyckas. De är övertygade om att det finns pengar att tjäna på att mata älg. Trots att man har en stor koncentration av älg på ett begränsat område nära två stora vägar har endast en älgolycka inträffat i vinter. Utfodringen har även visat att älgarna lämnat tallungskogarna i fred.
Intresset för älgarna har varit stort i vinter och varje helg rullar karavaner med bilar med nyfikna som vill se älgarna. Jägarna har i vinter samlat in 4 500 kronor från ”älgskådarna” för att kunna bekosta utfodringen. Jaktvårdskretsen har redan tagit in en offert på nästa års ensilage och fått kontakt med ett turistföretag som är intresserat av att arrangera älgsafari i området nästa vinter.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Annonser