Lokal jakt- och fiskekortförsäljning strider ej mot EU-rätten

Girjas sameby kan sälja både jaktkort och fiskekort till lokalinvånarna i Norrbotten utan att det strider mot EU-rätten. Kommerkollegium backar nu i sin kritik av upplägget.

Lokalinvånarna i norr kan fortsätta köpa jakt- och fiskekort av Girjas utan att det strider mot EU-rätten. Arkivfoto: Per Jonson

Enligt Matti Berg, ordförande för Girjas sameby har samebyn inget vinstintresse när det gäller jakt- och fiskekortsäljningen.

– Det har vi varit tydliga med under hela processen att folk i området inte ska stängas ute. Någonstans måste man begränsa nyttjandet så att det blir långsiktigt hållbart. Vi upplåter det utrymme som finns kvar och det gör vi ju inte för att tjäna pengar utan det är för att tillgodose norrbottningarnas intresse för jakt och fiske. Vi verkar i samma ände av landet och måste hitta fungerande sätt att samverka, säger han till Norrbottens Kuriren.

Kommerskollegium som övervakar så att alla EU-medborgare har samma rättigheter att köpa tjänster inom hela EU, backar nu i sin kritik mot Girjas.

– Om jag förstått det rätt så handlar det om upplåtelse av jakt och fiskerättigheter utan att man begär en motprestation och utan att det är vinstdrivande. Om det är på det sättet betraktar vi det inte som en tjänst utan som en gåva och då har vi inga synpunkter på det, säger Agnés Courades Allebeck, enhetschef på EU:s inre marknad på Kommerskollegium till Norrbottens Kuriren.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

300 sidor gratis jakt- och fiskereportage!

Nu släpps resebegränsningarna inom landet och för att fira det bjuder vi på 300 sidor Jakt- och fiskereportage – gratis! Här hittar du läsning från tidningarna Jaktjournalen, Fiskejournalen, Jaktmarker & Fiskevatten och Allt om Flugfiske.
ANNONS ▼