Lodjursstammen ökar i Värmland

Karlstad (JJ) Lodjursstammen ökar i länet men det behövs fortfarande några familjer till innan det kan bli frågan om licensjakt.

Lodjursinventeringen i länet pågår och länsstyrelsens vilthandläggare Fredrik Wilde hoppas på mer snö.

– Bästa hjälpmedlet för att kunna inventera hur många lodjur det finns är ett snötäckt landskap. Nu försvann snön, tyvärr, och med den våra möjligheter till en fortsatt inventering. Nu hoppas jag att det kommer minst en decimeter nysnö snarast. De viltkameror som vi har tillstånd till är förstås också till hjälp.

Vid 2014-2015 års inventering kunde man räkna till fyra familjer och i år har man kunnat räkna till åtta lodjursfamiljer – med familj menas en hona med ungar. Lodjurshanen lever ensam förutom under parningsperioden som är i mars. Åtta lodjursfamiljer innebär cirka 50 djur, skriver Värmlands Folkblad

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser