Lodjursjakten stoppad i Gävleborg

Gävle (JJ) Lodjursjakten i Gävleborg har stoppats. Djurens rätt har överklagat Naturvårdsverkets beslut att tillåta licensjakt på sex lodjur i Gävleborg.

Naturvårdsverket beslutade efter en inventering, där fler än 20 föryngringar av lodjur i Gävleborgs län hade konstaterats, att tillåta licensjakt.  

Lodjursjakten skulle ha startat under tisdagen men nu är det oklart om det hinner bli någon jakt sedan föreningen Djurens rätt överklagade beslutet i förra veckan. Det blir nu upp till förvaltningsrätten att avgöra ärendet.  

– Naturvårdsverket hade beslutat om licensjakt mellan 11–31 mars, men eftersom vårt beslut överklagades hann det inte vinna laga kraft, säger Hanna Ek, jurist på Naturvårdsverket.  

– Det är tveksamt om förvaltningsrätten hinner fatta ett beslut som också ska hinna vinna laga kraft innan 31 mars. säger hon till Arbetarbladet.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser