Lodjursjakten i Gävleborg – så många får fällas

Gävle (JJ) Lodjursjakten i Gävleborgs län inleds på torsdag. Precis som i fjol får jägarna i länet fälla fem lodjur.

Syftet med licensjakten är att uppnå en lodjurspopulation i länet som är i nivå med det beslutade förvaltningsmålet på 16 lodjursföryngringar i Gävleborgs län, skriver länsstyrelsen på sin hemsida.

Därutöver är syftet att förbättra och främja möjligheten för samexistens mellan människor och lodjur genom att begränsa de negativa socioekonomiska konsekvenserna, underlätta för tamdjurshållningen i länet och att förebygga risken för skador.

Inventeringen har visat att länet har 17,5 egna familjegrupper. Det finns inga restriktioner kring kön och ålder på de fem individer som ska skjutas. Länet är heller inte indelat i delområden med specifika tilldelningar.

Jakttiden är den 1 till den 31 mars, men avlyses tidigare om tilldelningen fylls.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.

Misstänkt för illegal vargjakt – vann över polisen igen och får sina vapen

En av de misstänkta i det så kallade Amungenfallet, där en varg ska dödats illegalt, får rätt igen mot polisen. Nu meddelar Kammarrätten i Sundsvall för andra gången att bevisningen är för svag och att "Olle" ska ha igen alla sina vapen. – Det är märkligt att polisen inte accepterade den första kammarrättsdomen, säger advokat Erik Söderman.
ANNONS ▼