Lodjursjakten avklarad i Dalarna

Precis som i fjol blev lodjursjakten i Dalarna klar redan första dagen. Även i år sköts för många djur.

I fjol sköts 12 lodjur istället för 6 de sex tilldelade utanför renskötselområdena i Dalarna. Nya regler infördes som ställer snabbare rapporteringsskyldighet. I år måste jaktledarna rapportera fällt lodjur inom en timme, istället för tre.Men det hjälpte inte. Redan på förmiddagen hade lodjursjägarna i Dalarna skjutit 10 lodjur, mot de 7 tilldelade. Lodjursjakten börjar allt mer likna en parodi med på tok för snåla tilldelningar. Jägarorganisationerna krävde inför jakten att minst 35 lodjur skulle få skjutas i Dalarna. Tilldelningen blev istället ett lodjur inom renskötselområdena och sju utanför.

I Upplands län, som i år är ett nytt lojaktsområde, fällde rovdjursjägaren Rasmus Boström, en lodjurshane på ståndskall utanför Tierp.
– Min stövare Öland och plotthunden Bull skällde ståndskall på lodjuret som hela tiden befann sig på backen. Innan jag kunde skjuta släppte vi också på en kompis laika. Det var nog tur för lodjuret hade då skadat båda mina hundar. Katten vägde 22,5 kg, berättar Rasmus, som nu dragit vidare för fortsatt lodjursjakt i morgon.Har Du varit med om en intressant lodjursjakt, tipsa Jaktjournalen; holger.nilsson@jaktjournalen.seLäs mer i kommande nummer av tidningen!

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Annonser