Lodjursjakt på hög höjd

Åsele (JJ) I går fällde Robert Salomonsson, Vilhelmina, det sjätte lodjuret för sina hundar under årets lojakt. Men det slutade på hög höjd sedan lodjuret fastnat i toppen av en 300-årig torrfura.

 
Jakten började sedan samen Paul-Anders Fjellström, Vilhelmina Norra sameby, ringt och berättat att han sett lodjursspår intill ett område där renar befinner sig utanför Åsele.

– Jag började med att släppa Frisko och när han hunnit cirka 300 meter släppte jag också Pelton. Jag trodde att lodjuret låg i ett berg med hällkanter, men hundarna tog upp i gammal skog uppe på berget. Förmodligen låg lon på en stor sten, berättar Robert, som idag har vilodag efter att ha skjutit sex lodjur tillsammans med flickvännen Nathalie på mindre än 14 dagar.

På radion fick Robert rapport från passkyttar att de hört några gläfsande från hundarna. Robert misstänkte då att lodjuret var på benen och att det skulle söka sig till det område på berget som hade hällar och klippor.

–  Lodjuret var på väg, men för att komma dit var det tvungen att passera en långsmal myr. Förmodligen vågade lodjuret inte korsa myren utan gick istället upp i en 300-årig gammal tall med platt krona.

– När jag och Paul-Anders var på väg mot ståndskallet upptäckte plötsligt Paul-Anders lokatten sittande uppe i talltoppen, vi var säkert 300 meter bort. Katten satt som en tjädertupp i toppen. En otrolig upplevelse, dessutom lyckades jag filma hela förloppet, berättar Robert.

Men sedan Robert skjutit lodjuret, en hona på 13,5 kg, började de verkliga strapatserna sedan lon blev liggande uppe på tallkronan, ett 15-tal meter upp i luften…

– Eftersom Paul-Anders son Neila var vigast i gänget fick han i uppgift att klättra upp i toppen och ta ned lon. Vi stod på varandras axlar och till slut fick Neila tag på nedersta kvistvarvet och kunde sedan klättra upp i toppen och bärga lodjuret, sammanfattar Robert.

Efter en våghalsig klättring i den höga tallen bärgades lon. Från v, Robert Salomonsson, Paul-Anders Fjellström och trädklättraren Neila Fjellström Vilhelmina Norra sameby.
AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser