Lodjursjakt i Kalmar län | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
2 veckor sedan länsstyrelsen
Det blir lodjursjakt i Kalmar län även i år. Arkivfoto: Per Jonson
Lodjursjakt i Kalmar län

Åtta lodjur får fällas under kommande licensjakt på lodjur i Kalmar län. Det har länsstyrelsen beslutat.

– Licensjakten är en del av rovdjursförvaltningen, och genomförs i begränsad omfattning och under strängt kontrollerade former. Jakten tillåter lodjursstammen i södra rovdjursförvaltningsområdet såväl som i Kalmar län att med fortsatt god marginal förbli en livskraftig population med gynnsam bevarandestatus i artens naturliga utbredningsområde, säger Fredrik Ustrup, enhetschef Djurenheten Länsstyrelsen Kalmar län i ett pressmeddelande.

Beslutet om att tillåta licensjakt på åtta lodjur under 2021 har fattats för att reglera stammen då den är större än förvaltningsmålet som är 4-8 familjegrupper (honor med unge/ungar). Målet är beslutat av Kalmar läns viltförvaltningsdelegation. 

Avskjutningen begränsas till maximalt fyra djur i norra jaktområdet och fyra djur i södra jaktområdet. Jakten avslutas om tre produktiva hondjur över 14 kilo fälls.

Enligt inventeringsresultat finns cirka 50 lodjur i Kalmar län. Förra året genomfördes också licensjakt i länet. Fyra av åtta tilldelade lodjur fälldes.

Jakten pågår från 1 till 31 mars.

Jönköpings län planerar också att genomföra licensjakt på lodjur. Beslut väntas i nästa vecka.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!