Lodjursjägare kräver staten på 300 000

De två lodjursjägarna från jämtland som ifjol fångade och avlivade en lodjursunge har friats från grovt jaktbrott. Nu kräver de staten på 300 000 kronor i skadestånd.

De två männen från Offerdal bedömdes av länsstyrelsen och polisen i Östersund ha begått ett grovt jaktbrott då de avlivade ett lodjur i en fälla, som visade sig vara en lodjursunge. Åklagaren har nu lagt ned utredningen och avskrivit brottsmisstanken. Ham menar att reglerna är oklart utformade och att det inte utrycklingen är förbjudet att skjuta en ensam unge som männen gjorde. Nu har de båda männen vänt sig till Justitiekanslern med ersättningskrav till staten på 295 000 kronor.
Männen anser sig förtalade av polisen, samt att de fått jaktsäsongen spolierad. JK:s utredning kommer förmodligen inte att bli klar innan sommaren.
Länsstyrelsen i Jämtland har vänt sig till Naturvårdsverket för att få tydligare regler. Men från Naturvårdsverket vill man inte utlova några förändringar.

AKTUELLT

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser