Lodjursattack på får utanför Norrtälje

Norrtälje (JJ) Ett större rovdjursangrepp inträffade i måndags på Singö som ligger i den nordligaste delen av Norrtälje kommun. Totalt dödades elva lamm och ett saknas.

Fåren revs någon gång under natten mellan söndag och måndag. Länsstyrelsens besiktningsmän har undersökt djuren på plats och gjort bedömningen att det handlar om ett lodjurangrepp.

– Bitmönster och andra tecken talar starkt för att det handlar om lodjur den här gången. Lodjursangrepp av det här slaget är mycket ovanliga och speciellt som det handlar om så många dödade djur. Förra vintern kunde vi konstatera loförekomst på Väddö som ligger söder om Singö där angreppet skedde, säger Mikael Fransson, besiktningsman på Länsstyrelsen Stockholm.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser