Lodjursangreppen i Sjuhäradsbygden ökar

Sjuhärad (JJ) Personal på Länsstyrelsen i Västra Götalands län kan rapportera att lodjursangreppen på tamboskap i Sjuhäradsbygden ökat kraftigt den senaste tiden.

I år har elva lodjursangrepp skett på tamboskap i södra Sjuhäradsbygden. I fjol skedde fem angrepp, året dessförinnan endast två.

Vad som ligger bakom ökningen vet inte Anders Eriksson, rovdjursspårare och besiktningsman på länsstyrelsen men konstaterar att angreppen fördubblats.

– Om det beror på att lodjuren ökat eller om det är andra orsaker som ligger bakom, det är nog lite väl vågat att dra slutsatser kring. Vi får hoppas på en bra vinter så att vi kan spåra, säger han till Sveriges Radio Sjuhärad.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Annonser