Lodjuren försvinner från Värmland

Karlstad (JJ) Länsstyrelsen i Värmlands läns inventering av lodjur visar trots goda spårförhållanden på en lodjursstam i länet som lever en allt mer tynande tillvaro.

En syn det lär dröja innan jägarna får se igen i Värmland. Foto: Max Steiner.

Enligt preliminära siffror från länsstyrelsen som P4 Värmland tagit del av finns det endast en handfull föryngringar i länet. På en del håll är lodjurstammen helt borta.

– Det ser ganska magert ut måste jag säga, säger Fredrik Wilde, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Värmland till P4.

Han tror den största orsaken är brist på rådjur i länet. Länsstyrelsens miniminivå är satt till elva årliga föryngringar. Hittills har länsstyrelsen endast hittat fem honor med ungar.

Lennart Johannesson, ordförande på Svenska Jägareförbundets länsförening i Värmland är mycket kritisk till situationen.

– Obefintlig förvaltning av lodjursstammen i många år har lett till att rådjuren inte längre räcker till. Det får till följd att lodjuren dör i svält eller flyttar. Hade vi tidigare fått jaga lodjur i enlighet med Jägareförbundets förslag hade vi haft fler lodjur och rådjur i dag än vad vi har nu. Men myndigheterna valde istället att krama ihjäl lodjuren genom att inte jaga dem och därigenom låta lodjursungarna dö i svält,säger han i en kommentar till Svensk Jakt.

 

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser