Lodjur skjutet i Norge

Susendal (JJ) Ett lodjur som märkts i Sverige 2004 har skjutits i Susendal i Norge. Fällningstillstånd hade tilldelats i området efter att ett stort antal renar rivits.

Lodjuret som sköts, en stor hanne som vägde 19 kilo hade märks 2004 i Sarek i samband med ett svenskt lodjursprojekt.
Hannen märktes som unge tillsammans med honan. En tid efter märkningen gick ungen tillsammans med honan, men sedan tystnade radiosändaren och all kontakt med djuret upphörde.
Från den plats där lodjuret märktes till Susendal i Norge där lodjuret sköts är det 23 mil fågelvägen. Lodjuret hade inga skador efter halsbandet som det burit sedan 2004.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser