Lodjur hann dö – eftersöksjägare inväntade avlivningsbeslut av polisen

Ett skabbangripet lodjur som sökt sig till bebyggelse hann dö innan eftersöksjägaren Tomas Dahlqvist närmare ett dygn efter att uppgiften om lodjuret nåt honom fick godkänt av polisen att göra ett platsbesök.

Lodjuret hittades dött i trädgården dagen att efter det först observerats. Arkivfoto: Per Jonson

Tomas Dahlqvist, eftersöksjägare i Särna har gjort en stor mängd eftersök och avlivat skadade rovdjur. I fredags kväll blev han av bekanta uppmärksam på ett facebookinlägg om ett lodjur som lagt sig på farstutrapp hemma hos en kvinna i Särna. Falu-Kuriren var först med nyheten.

– Jag misstänkte så klart att det rörde sig om ett sjukt eller skadat lodjur. För ett par år sedan var jag ute på något liknande. Då rörde det sig om ett lodjur som vars ena ben var av. Det avlivade jag på uppdrag av den polis vi i dåvarande rovdjursakutgrupp hade kontakt med. I dag fungerar det inte så.

Inväntade avlivningsbeslut

Tomas inväntade därför beslut från Polismyndigheten om avlivning av lodjuret men fick inget sådant besked.

– Jag är tveksam till att använda paragraf 40 c i den här typen av fall. Det finns en rättsosäkerhet och alldeles för mycket står på spel så man vill vara säker på att man gör rätt innan man avlivar ett djur.

Först på eftermiddagen på lördagen fick Tomas besked av polisen att han kunde göra ett platsbesök och därefter rapportera tillbaka.

– Personen bor bara fem minuters bilväg från mig och jag är snabbt på plats. Väl där upptäcker jag ett dött lodjur i en rabatt, så jag behövde aldrig avliva det. Men det är tragiskt att det blir så här. Nu fick ju djuret lida en lång tid i stället för att det avlivades direkt.

Lodjuret var utmärglat och led av skabbangrepp. Djurkroppen är nu skickad till SVA för undersökning.

Agerade korrekt

Hans Johansson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundets mittregion och juridiskt sakkunnig menar att Tomas Dalkvist agerade helt korrekt.

– Enligt paragraf 40 c får man avliva ett skadat vilt man påträffar men man får inte söka upp djuret. I det här fallet är det enligt min bedömning rätt av Tomas att avvakta besked från polisen, säger han och medger samtidigt att det är mer problematiskt när det rör sig om rovdjur eftersom det rättsligt står mycket på spel.

– Man vågar inte ta risken även om det känns rätt, säger han.

Jaktförordningen § 40 c

Om frilevande vilt anträffas så skadat eller i en sådan belägenhet att det snarast bör avlivas av djurskyddsskäl, får djuret avlivas även om det är fredat eller om avlivningen sker på någon annans mark.
Förordning (2018:639).

 

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Fler ripor på fjället än i fjol

Kjell Brännström långvarig medarbetare på Jaktjournalen och jägare med stående fågelhund har deltagit i ripinventeringen i Norrbotten och är nyss hemkommen från Jokkmokksfjällen. – Det ser bättre än i fjol. Vi har räknat in fler kullar. Däremot har det varit färre kycklingar per kull, säger Kjell. Stora som trastar Kjell menar att fler inventeringsresultat bör
ANNONS ▼