Lodjur förstör rävjakten

Jimmy Westman, strax utanför Örnsködsvik, har haft en tung rävjaktsäsong. Sex gånger har rävfällan slagit igen, men bara en räv är fångad. Fem gånger har det suttit lodjur i fällan.

Med slaktavfall från älg och hare, toppat med surströmming lockas lodjuren obenhörligen i fällan, trots att den ligger alldeles i utkanterna av centrala Örnsköldsvik. Fällan står uppställd bara ett 50-tal meter från Jimmys hus, vid skogsbrynet på Åsbergets sluttning.
Eftersom lodjuren inte får fångas och jagas hur som helst har det bara varit för Jimmy att släppa ut ”katterna”.
Lodjurens närvaro tycks inverka negativt på rävens lust att närma sig fällan, den enda räv han fångat i vinter var en skabbräv…

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser