Lockmedel för vildsvin ledde till knarktillslag mot Z-aim

Lycksele (JJ) Polisen misstänkte narkotikatillverkning i jaktbutiken Z-aims lokaler i Lycksele. Mitt i natten slog polisen till i en husrannsakan – och fann lockmedel för vildsvin.

Z-aims lockmedel för vildsvin drar även till sig poliser som jagar knarkbrottslingar, konstaterar Mats Lindström, A-aims grundare och VD. Foto: Gettyimages och privat

Z-aims VD och grundare, Mats Lindström, fick på torsdagen ett brev från polismyndigheten. Där meddelades att polisen i lördags gjort en nattlig husrannsakan hos Z-aim.

Då tillslaget gjordes misstänktes Mats Lindström för narkotikabrott och därför skulle lokalerna genomsökas.

När Mats Lindström läst brevet från polisen förstod han en rad märkliga omständigheter som noterats dagen före tillslaget. En polis gick längs med långsidan av byggnaden på fredagen. Sedan lyste han med ficklampa in genom ett fönster där en av Z-aims anställda stod på insidan.

Mats Lindström skrattar när han kommenterar det hela.

– Ja, det var en lite rolig historia. Vi såg att Securitas varit inne i byggnaden mitt i natten. Men vi fick inget larmsamtal och vi undrade vad som hänt. Först skämtade vi och sa att någon på Securitas kanske behövt ett nytt fiskespö, berättar Mats Lindström.

”Typisk doft av cannabis”

Viktor Holmgren var en av poliserna som var med vid husrannsakningen mot Z-aim.

– Utanför butiken fanns en typisk doft av cannabis. Vi fattade misstanke om narkotikabrott, att det var någon form av odling eller framställning i lokalen. Vi försökte få tag i butikinnehavaren men han svarade inte. Och fastighetsägaren hade ingen nyckel, berättar Viktor Holmgren.

Tidigare på dagen hade en annan polispatrull varit på platsen och även de poliserna tyckte att det luktade cannabis. Därför sökte de av området för att se om lukten kom från den omgivande terrängen. De lyste också in genom fönstren med ficklampor.

När Viktor Holmgren och hans kollega kom till platsen på natten insåg de att lukten kom inifrån byggnaden.

Lockmedel

De ringde jourhavande förundersökningsledare och fick beslut om husrannsakan, som inleddes klockan 01.30 natten mot lördagen. Men inne i lokalen förstod Viktor Holmgren att det inte vara narkotika som luktade.

– Det var lockmedel för vildsvinsjakt, konstaterar Viktor Holmgren.

Mats Lindström har svårt att dölja sin förtjusning över den annorlunda polisinsatsen.

– Själva anmälan är den roligaste att läsa, säger Mats Lindström och skrattar.

”Fungerar på poliser också”

Han berättar att det kan lukta väldigt sött när lockmedel för vildsvin tillverkas i fastigheten. Det luktar så starkt att företaget låtit installera en fläkt som trycker ut luften ur lokalen, så att lukten inte ska sprida sig i övriga delar av byggnaden.

Mats Lindström är förvånad över att ingen från polisen ringt och berättat vad som hänt. Istället meddelades han om saken via brev.

Enligt polisman Viktor Holmgren är det okej att polisen gör så, meddelar sådana här tillslag skriftligt.

– Mikael Tham utsåg vårt lockmedel för vildsvin till bäst i test för några år sedan. Nu vet vi att det fungerar på poliser också, säger Mats Lindström.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Brevet som Mats Lindström fick från polisen.

AKTUELLT

Annonser