Locka älgen i pass!

auglocka.jpgAtt locka på älg kan definitivt ge en ny dimension i älgjakten. En teknik som allt fler jägare och naturfotografer använder sig av. Hur många jägare och fotografer har inte misslyckats med sitt uppsåt när älgen stått inne i slyt, och inte exponerat sig tydligt. Då kan några lockljud vända nederlag till framgång; Oaa, Oaa...!

De flesta bilder på älgar som jag tagit i fjällskogen har tillkommit genom att jag lockat dem till mig. Oftast står de älgar som man upptäcker genom kikarspaning olägligt till i någon fjällbacke. Utan att använda lockande kan det därför vara svårt att få bra bilder.
Men genom ett försiktigt lock har jag många gånger lyckats få fram älg som stått trångt till i någon tät björkbacke.
Att få se en stor skoveltjur sakta komma rätt emot en, när man lockar, är en spännande upplevelse. Det känns overkligt och man känner sig mycket stolt över att man lyckats locka detta magnifika djur ut ur den skyddande björktätningen. Men oavsett om det är en skoveltjur, en liten pinntjur, eller en älgko upplever jag alltid en stark spänning då lockandet resulterar i att en älg sakta kommer närmare.
Kylig morgon
Älgtjuren i detta reportage är inte bland de större, men däremot är den en av de senaste jag lyckats få inpå mig genom lock. Det var en kylig morgon, lite snö hade farit i luften, men de blygrå molnen började sakta luckras upp. Från en lämplig höjd i Vindelälvens fjällskogar spanade jag med kikare över slingrande myrar som var omgärdade av björkbackar. Långt bortom fjälldalsskogen reser sig mäktiga fjäll, vars toppar redan är snötäckta. När jag gör en paus i spanandet och tar kikaren från ögonen får jag plötsligt se en älg nedanför höjden där jag sitter. Det är en ung tjur med välväxt åtta-taggars krona. Han är säkert ett lovande ämne till en storoxe.
Eftersom det inte var någon tjur med stora horn, tänkte jag först bara följa den med kikaren och inte försöka med något lock. Men jag bestämde mig för att prova med lock när tjuren var 700-800 meter bort. Tjuren stannade tvärt och vände sig om, och i kikaren såg jag hur han lyssnade spänt med de stora öronen som hörlurar. Tjuren ruskade på huvudet, vilket brukar tyda på en viss osäkerhet.
Försiktig
Till min stora förvåning började älgen först bara beta, men efter en kort stund kom han sakta, liksom trevande, men stannade upp efter ett femtiotal meter. När jag lockade andra gången verkade älgtjuren oberörd, han stod stilla som en stenstod i flera minuter. Jag väntade tills älgen började röra på sig innan jag provade med nästa lock.
När han åter igen rörde sig var det inte emot mig utan på sidan, och då jag lockade igen såg jag ingen reaktion utan han fortsatte bara lugnt vidare ett par hundra meter. När han stannade vände han sig mot lockljudet och lyssnade. Vid nästa lock ändrade tjuren kurs och kom nu närmare genom att gå snett emot mig.
Tidigare, då jag lockat på älgar, har jag varit ganska nära dem och inför ljudet av en ”artfrände” nära inpå sig blir det oftast en omedelbar reaktion från älgen. Nu dröjde det faktiskt över en halvtimma från det första locket tills jag hade tjuren 40 meter ifrån mig. Ändå var han inte längre bort än 700-800 meter. Tydligt är att brunstiga älgtjurar inte alltid kommer springande då de hör att lock.
Var envis
Jag tänkte tillbaka på flera tillfällen då jag utan att se någon älg, men ändå på lämpliga platser, suttit och lockat. Efter 5-10 minuter har jag slutat i tron att det inte fanns någon älg inom rimligt avstånd. Men det jag lärde mig av den här erfarenheten är att man skall ta god tid på sig. Man bör sitta minst en timme och locka.
Älgtjuren kan vara på väg mot platsen där man sitter och gå långsamt och försiktigt, dessutom bör det inte vara allt för tätt mellan locken. Självfallet har alla älgar samma reaktion då de hör ett lock. Som jag nu har beskrivit kan älgar ta god tid på sig, men de kan också komma snabbt och spikrakt mot locket, trots att de är ganska långt borta. Reaktionen på lock kan också utebli, trots att älgen är mycket nära. Även om man inte får dem att komma närmare stannar de som regel alltid och lyssnar då de hör ett lock.
Glädje och nytta
Att locka älg är ju i allra högsta grad något som älgjägare kan ha både glädje och stor nytta av i överraskande och svårbemästrade situationer. Kommer en älg i trav genom en tät skog kan det vara svårt med ett välriktat skott.
Med ett väl utfört lock får man som regel tillfälligt stopp på en älg, även om den kommer i högt tempo. När älgen stannar ökar möjligheten att lugnt avlossa ett säkert skott. Faktum är att många skadskjutningar hade kunnat undvikas om passkytten i en trång eller hastigt uppkommen situation före skottet provat med lock. Tidsödande och irriterande eftersök hade också besparats både hundförare och jaktlag, eftersom man ibland tvingas till omposteringar.
Många passskyttar har skymtat älgar i täta skogsbryn, eller på allt för långt håll. Någon gång har det varit ”den store”, som så att säga glidit dem ur händerna, utan möjlighet till ett säkert skott. Kanske var den chansen att fälla en stor älgtjur den enda man skulle få under sitt jägarliv.

Tveksamma?
Alla är nog överens om att det är en fördel om en passkytt kan locka på älg och därmed göra jakten säkrare. Men då det gäller att locka till sig storoxar blir tongångarna mer tveksamma och kritiska. Om varenda skytt skulle börja locka till sig stora älgtjurar så fort man skymtar dem i skogsbrynet kring poststället, skulle det snart bli överskjutningar av tjurar med stor hornuppsättning, menar många, då älglock under jakt kommer på tal.
Men dessa farhågor är ogrundade eftersom alla älgjaktlag idag har en välplanerad avskjutning. Har man fällt för många tjurar eller kor i förhållande till det antal vuxna djur som skall fällas, införs alltid restriktioner inför de kommande jaktdagarna. Med utgångspunkt från föregående års avskjutning planerar de flesta jaktlag hur avskjutningen skall fördelas mellan tjurar och kor innan höstens jakt börjar.
Även om man nu infört tjurförbud kan ju ändå en skytt locka, det kan vara spännande att öva med lock då man ser en älg. Man behöver inte alltid locka till sig en älg med syfte att skjuta. Det kan vara roligt att få se en stor älgtjur på nära håll genom att locka den till sig på passet, och då får man också en häftig historia att berätta då jaktlaget i skymningen samlas i jaktstugan.
auglockb.jpgJuridik
Det man skall beakta då man lockar älg i jaktsammanhang är det juridiska. Att locka djur från grannmarken är förbjudet och detta gäller även ljudligt lock. Postar man i närheten av rågången och ser sin drömoxe på grannlagets mark måste man behärska sig, hur ”lockande” det än kan vara att locka.
Nu till frågan: Hur lär man sig locka på älgar? Att i skrift förmedla de olika skiftande lätena hos älgen låter sig inte göras. Men ett enkelt kontaktläte kan man prova på. Håll för näsan med pekfingrarna, forma händerna likt en tratt framför munnen, håll tungan löst mot gommen. Försök nu frambringa ett grovt ”å” genom en kort, kraftig utandning. Själv har jag haft god nytta av Gunnar Sundhs kurs ”Locka älg” i vilken ingår ett häfte med tillhörande ljudband.
Det bästa och säkraste sättet att locka på en brunstig älgtjur är att härma älgkons brunstiga läte. Men det är också det svåraste att lära sig och för att få fram rätt tonläge måste man lyssna på ett band eller på någon som behärskar det.
Träning
Tjurens brunstläte då han söker en ko är inte så svårt att härma. Däremot det klunkande lätet då tjuren är nära eller intill kon är ganska svårt att återge. Utöver dessa ljud från älgen kan man också höra irritations-, aggressions- och utmaningsläten.
Med träning och lite tålamod går det att lära sig de flesta läten och ljud som älgar frambringar.
Har man lärt sig det kommer man både som fotograf och jägare att bjudas på många högtidsstunder tillsammans med vårt fina klövvilt älgen.
Text och foto:BERTIL PETTERSSON
Jaktjournalen Juli 2003

AKTUELLT

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Annonser