Lo och vargjakt – Ett måste

Jakt på rovdjur i Lettland bjuder både på stora jaktupplevelser, spänning och skottmöjligheter. Men det gäller att vara på rätt plats vid rätt tid. För att jakten ska lyckas krävs spårsnö, helst nattfärsk. Jaktjournalen hängde med när snöalarmet gick i mars i fjol.

Ett lodjur försökte smita förbi passlinjen men misslyckades.

I Lettland har man som ett av ganska få EU-länder licensjakt på både varg och lodjur. Vargtilldelningen för jaktsäsongen 2013/2014 var 250 djur, lodjurstilldelningen var 150 djur. Det dis­trikt de två danska jägarna Palle Jensen och Niels Christian Beck ska prova lyckan i är det statsägda skogsområdet Lubuna, nära den ryska gränsen.
Eftersom jakten kräver goda spårförhållanden har vi fått släppa allt och boka biljetter på dagen för att komma till Lettland och jaktmarken i tid. Den här typen av jakt går inte att planera i förtid.
Från Riga är det 25 mil till Lubuna och så fort vi anländer startar jakten. De övriga lettiska jägarna, spårarna och jaktledaren står och väntar medan vi i snigelfart åker med en lokal taxichaufför på vintriga vägar genom landskapet.


Bakpassen är hetast

Armis Zeiers är jaktledare och berättar när vi kommer fram hur jakten fungerar. Jägare spårar av vägarna med bil till dess de finner färska spår. Sedan ringas området och jakten startar först när man vet precis var djuren är. Ett 20-tal letter är involverade i jakten. Några är drevkarlar, andra är skyttar precis som Palle och Niels Christian.
Armis berättar att säkraste passet när det gäller lodjuren är på inspåret i såten. Lo­djuren vill nästan alltid smita ut samma väg som de gick in. Något som under jaktdagarna kommer att visa sig stämma. Vargen
däremot går inte att förutse. Den kan komma var som helst, men aldrig i sina egna bakspår.

 

Med full kraft dras den 50 kg tunga vargen fram.

Vargpar på benen

Den första jaktdagen resulterar inte i några skott. Lodjuret försvann mellan passarna och dagen har redan övergått till kväll så jakten avbryts.
Till skillnad mot många andra jakter krävs inga tidiga morgnar när man jagar varg och lodjur. I varje fall inte om man ska vara skytt. Först efter en lång frukost hämtas Palle och Niels Christian upp. Då har spårarna varit ute i timmar och ringat lodjur och varg.
Nu har två vargar spårats ut till en liten skogsö mitt ute i ängsterräng. Skyttar ställs runt hela skogen och sedan går drevkarlar­na in.
Några oroliga rådjur kommer ut ur skogen men så hörs plötsligt ett gevärsskott. Detta följs av två snabba hagelskott.
– Se!
Palle pekar mot en varg som springer genom det höga gräset. Vi kan följa den när­mare 800 meter när den springer mot en väg. När den försvinner ur sikte hörs ytterligare ett par skott.
Vid samlingen framkommer att vargparet försökte smita ut bakvägen. Armis lyckades fälla den ena. Hans grannskytt ut­rustad med varghagel sköt mot den andra som gick i kull men snabbt kom på benen och försvann. Först när den passerade vägen blev det stopp.
– Vilken start!


Tre vargar uppspårade

Den tredje jaktdagen inleds med fyra mils bilkörning till ett nytt område. Där har tre vargar spårats. Dessvärre blir vi uppringda när vi är halvvägs där. Vargarna har anat oråd och börjat röra sig. De har förflyttat sig in i ett stort träskområde där det är omöjligt att driva fram dem.
Taktiken ändras och två andra vargar som spårats blir nu föremål för jakt.
Skyttarna släpps av i lång kedja in i skogen. Det hörs tydligt när drevet startar. Drev­karlarna använder smällare och startpistoler för att störa. Så hörs ett skott, som följs av en räcka skott. En lettisk postare har skjutit båda vargarna, varav den ena varit svårt angripen av skabb.
Man kunde tro att det skulle vara lite vila och tid till fotografering mellan såtarna men Armis har andra planer. Dagarna är korta och än finns två djur ringade i olika skogsområden.
Niels Christian får passet på ett lodjurs inspår till den första såten.

Lodjur på ingång

Niels är placerad i vägrenen på en större skogsbilväg. Man har sikt ungefär 50 meter in i skogen.
Efter en stund uppmärksammar Niels en skugga som rör sig inne bland träden. Det är ett lodjur som är på väg mot passet. Niels står blickstilla men när lodjuret bara är 20 meter bort, halvt om halvt dolt bakom lite sly, höjer han geväret och skjuter.
Lodjuret far i väg mellan träden mot grannskytten och vi hör en smäll från det passet. Bara sekunder senare dyker lodjuret upp igen och parkerar nu bakom en björk inne i skogen framför oss. Niels kan inte se djuret från sin position men vet vilket träd det gömmer sig bakom.
Sekunder tickar långsamt, men till slut exponerar sig djuret och Niels skjuter igen. Lodjuret försvinner in i såten efter skottet.
Niels sitter på knä och skakar på huvudet. Han tror chansen gått honom förbi, men så ser vi en drevkarl som kommer gående genom skogen. Plötsligt ändrar han riktning, tar ett par steg in i sly och skjuter ett skott.
Lodjuret hade inte gått långt. Det låg i sårlega och kunde avfångas av drevkarlen. När Niels nu kan få lodjuret och hänga det över axeln strålar hans ögon som om han var en liten grabb som precis fått en ny leksaksbrandbil i julklapp.
– Det är inte sant! Säger han medan han stryker fingrarna genom pälsen på katten som väger omkring 15 kilo.

Ny såt

Återigen hörs Armis stämma genom skogen. Dags för en ny såt där lodjur ringats. Nu är det Palles tur att ställa sig på inspåret, eller mer precist, lite till vänster om inspåret.
När drevet startar blickar han fokuserat in i skogen framför sig. Han ser inte när skuggan passerar förbi till höger om oss cirka 70 meter bort. Lodjuret tittar fram vid en frusen liten kanal. Det avvaktar någon sekund innan det sakta smyger över och upp på vägen. Det dröjer bara en sekund och Palle hinner inte ändra ställning innan grannskytten tar vara på tillfället och fäller lodjuret.
– Det var alltså till höger om inspåret vi borde stått, säger Palle med viss bitterhet och skrattar.

Niels Christian Beck är överlycklig över att ha fällt sitt livs första lodjur.

 

Enormt lodjur

Snön fortsätter att falla på kvällarna och spår­förhållandena kunde inte vara bättre för ändamålet.
Ett lodjur har spårats till ett tätt skogsområde. Jägarna är nu uppställda mellan de pudervita träden iklädda snökamouflage. Enligt Armis försöker alltid lodjuren smita ut där det är tätt, men när drevkarlarna börjar gå gör lodjuret tvärtom. Från den öpp­na marken en bit bort hörs skott. En lett har skjutit mot lodjuret som gått undan.
Armis skakar på huvudet. Det här har han aldrig varit med om förut. Alltså att ett lodjur tagit till flykten över öppen mark.
Ett nytt område ringas och två drevkarlar följer lospåret in i skogen. De danska jä­garna kan höra deras rop och efter en stund hör vi en smäll en bit ner längsmed skogs­vägen de postar på. När de vänder huvudena ser de ett jättelodjur passera för att sedan falla ihop i ett snömoln när nästa skott avlossas.
Ännu en gång gick lodjuret ut över öppen mark och rätt i passet till den 19-åriga letten Rudolfs Eglitis, som aldrig avlossat ett skott före den här jakten. Halvvägs i panik fick han i väg sitt första skott och bommade lodjuret, men lodjuret fortsatte samma väg och när det i princip var i knät på Rudolfs fick han i väg ett bra andra skott.

Snacka om timing

Redan när vi inspekterar det jättestora lodjuret har temperaturen börjat stiga. Snön vräker ner och det är töväder i luften. Temperaturen stiger snabbt och snart är det tio grader varmt.
Vi avbryter jakten och byter om innan transporten bär av till flygplatsen igen. När vi lämnar Lubuna är marken återigen svart. All snö är borta.
Några fler rovdjur skjuts inte under res­ten av säsongen i mars. Bristen på snö omöj­liggör effektiv jakt.

Text och Foto: Max Steiner

Ett bra resultat efter en jaktdag i Lettland. Niels Christian Beck till vänster med sitt nedlagda lodjur samt två letter med deras fällda vargar.


AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Annonser