Lo och varg i Skåne

Malmö (JJ) Länsstyrelsens personal i Skåne har säkrat spår av lo i Osby kommun och spår och spillning från vad som sannolikt är en varg i Hässleholms kommun.

 
– Fram till nu har den snöfria vintern i Skåne omöjliggjort spårning av varg och lodjur. När den första snön slutligen kom var Länsstyrelsens inventerare ute. I går fann de ett lodjursspår i Osby kommun som de kunde följa fram till ett slaget rådjur, berättar Nils Carlsson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

 
Lite senare samma dag fick Länsstyrelsen ett tips om spillning i norra delarna av Hässleholms kommun. Spillningen och spåren kommer sannolikt från en varg, ett prov har skickats för analys för att säkerställa att det är varg. Även hårprover från lodjuret ska analyseras för att om möjligt konstatera vilken individ det rör sig om.

 
– Vi hoppas nu på mer snö och kyla och vill uppmana allmänheten att rapportera om de hittar spår som de misstänker vara från varg eller lodjur, säger Nils Carlsson.

Lodjursspåret utanför Osby fotograferades igår. Foto: Bertil Nilsson.
AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser