Livsmedelsverket: Nej till privatförsäljning av vildsvin

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundet föreslår att det ska bli tillåtet för jägare att sälja vildsvinskött privat. Livsmedelsverket säger dock nej.

Livsmedelsverket gillar inte förslaget att jägare ska kunna sälja vildsvinskött privat. Foto: Istock

Jägareförbundets idé är att jakten på vildsvin skulle kunna öka om jägarna kunde sälja köttet under enklare former än nuvarande regelverk medger.

Idag måste allt vildsvinskött passera auktoriserad vilthanteringsanläggning.

– Det är ganska krångligt i dag. Här i Värmland är det, om man exempelvis jagar utanför Karlstad, sju mil enkel resa. Så långt åker man inte för att lämna in ett vildsvin utan man jagar till man har frysboxen full och sedan slutar man, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen till SVT Värmland.

Gillar inte förslaget

Jägareförbundet vill att det ska vara som i Tyskland. Säljarna registrerar sig och därmed blir köttet möjligt att spåra även om affären sker privat.

Men Arja Kautto, senior veterinärinspektör på Livsmedelsverket, gillar inte förslaget.

– Själva köttbesiktningen är ju en garant för att köttet är säkert. När det gäller jägarens egna leveranser är ju variationen mycket större, det finns de som kan och är mycket duktiga, men sedan finns det ju alltid sämre förhållanden för att kunna genomföra slakten på ett bra sätt. Att bara öppna upp den vägen skulle inte lösa problemet med den kraftigt växande populationen, säger Arja Kautto till SVT Skåne.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Efterlängtad växelsats i kaliber .22 LR till Blaser R8

Som det har väntats och spekulerats om och när en .22 LR pipa skulle komma för att göra Blaser R8 familjen komplett. Nu är växelsatsen här och den lämnar ingen oberörd. Extremt bra precision och möjligheten att mängdträna med det vanliga jaktgeväret är värt sitt pris.

Laga en mustig älggryta

6 portioner ca 2 timmar Ingredienser: 1 kg grytbitar av älg salt och peppar ca 2 msk vetemjöl smör till stekning 3 dl vatten 2 gula lökar 2 morötter 125 g rotselleri ca 3 dl porter 1 tärning grönsaksbuljong 8 enbär 2 krm timjan 1 lagerblad 2 msk svartvinbärsgelé Garnering: 225 g färska kantareller hackad
ANNONS ▼

Annonser