Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

Jakten på lodjur blir försumbar i vinter. 13 djur får fällas i Dalarna, Gävleborg och Västmanland. Foto: Istock

Tilldelningen är sex lodjur i Dalarna, fem i Gävleborg och två i Västmanland. Gunnar Glöersen kan på rak arm inte minnas när jakten var så liten.

– Det var länge sedan i alla fall, säger han.

Han menar att länsstyrelserna har bristande underlag för att ta beslut om jakt. Glöersen ser två problem med inventeringarna.

Jägarna rapporterar inte

– Dels ägnar länsstyrelserna så mycket tid åt varg, att de inte har tid med lodjuren. Dels rapporterar inte jägarkåren om lodjur, säger Glöersen.

Han tycker att det enda rätta i det här läget vore att trycka tillbaka lodjurstammen.

– Då skulle rådjursstammarna få en chans att återhämta sig. I dag blir följden att vi håller båda de arterna på en låg nivå, säger Gunnar Glöersen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Ulkeröd – En undangömd bohuslänsk pärla

Hedekas (JJ) Med utsikt mot Kynnefjäll och omgiven av betesmarker och böljande kullar ligger Ulkeröds Gård. En fantastisk pärla där familjen Lyrdal inte sparat på krutet. För den jakt- och skytteintresserade som uppskattar expertis på alla plan är detta rätt ställe att spendera en helg.

Vi är Jaktjournalen: Tommy jagar helst rovdjur

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning? Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. I dag är det vår utrustningsredaktör Tommy Östlunds tur.

Annonser