Liten delseger kring vapendirektivet

Bryssel (JJ) Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor (LIBE) har genomfört en omröstning kring förslaget till nytt vapendirektiv. EU-parlamentarikern och moderaten Christofer Fjellner rapporterar om en delseger.

På sin blogg skriver den moderata politikern om söndagens omröstning i utskottet LIBE.  Miljöpartisten Bodil Valeros förslag stoppades och fick inget gehör alls. Valero har tidigare flaggat för en mer restriktiv vapenlagstiftning med mentaltester av vapeninnehavare samt licenskrav för magasin.

Christofer Fjellner är försiktigt optimistisk inför kommande beredningar av förslaget om nytt vapendirektiv.

– Några av de riktigt allvarliga dumheterna stoppades men nu gäller det att inte ta ut segern i förskott. Allra helst hade jag sett att LIBE hade valt att förkasta hela förslaget vilket inte skedde och dessutom finns det fortfarande delar i förslaget som är dåliga. Men än är sista ordet inte sagt i den här striden. Det här var det första slaget av flera, skriver han.

I slutet av juni kommer det ansvariga huvudutskottet, utskottet för inre marknad och konsumentskydd att rösta om vapendirektivet. Därefter kommer EU-parlamentet ta upp direktivet framåt hösten.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser