Litar inte på vargutredning, startar egen

Norge (JJ) Lokala politiker i den norska vargzonen litar inte på den statliga utredningen kring vargens ursprung. De har planer på att starta en egen utredning.

Norska politiker undrar om den skandinaviska vargen är en art som måste skyddas. Foto: Istock, fotomontage

Den norska regeringen beslutade för ett par veckor sedan att tillsätta en utredning kring den skandinaviska vargens ursprung och kartläggning av eventuella hundgener i populationen.

Tre oberoende forskare från bland annat universitetet Harvard ska leverera svar i höst.

Bakgrunden är att ingen vet varifrån de första vargarna, som födde valpar i norra Värmland i början av 1980-talet, kom ifrån. De hade inte samma DNA som de skandinaviska vargarna, som ansågs utrotade.

Politiskt storgräl

När miljöminister Vidar Helgesen i höstas stoppade den vargjakt de lokala rovviltnämnderna beslutat om, utbröt stort politiskt storgräl i Norge. Till och med Helgesens egna partikamrater krävde hans avgång.

I samband med varggrälet beslöt Stortinget att en oberoende utredning om vargstammen skulle göras. Och det levererade alltså den norska regeringen beslut om för ett par veckor sedan.

Men i den norska vargzonen, en smal remsa av landet där vargarna tillåts föda valpar, litar man inte på den statliga utredningen, rapporterar Verdens Gang, VG.

Startar egen utredning

De ledande politikerna i Trysil og Elverum, Erik Sletten, Senterpartiet och Erik Hanstad, Høyre, har planer på en egen genetisk utredning av vargstammen.

– Härstammar vargen från ett garage i Lettland? Eller är den en del av en vargstam vi är förpliktade att bevara? Svaret är ju avgörande för att folk i vargzonen ska acceptera lägre livskvalitet genom att ha vargen i sitt grannskap, säger Erik Sletten till VG.

Han och Erik Hanstad får stöd av gruppledaren för Høyre i Trysil, Anders Nyhus.

– Den rådande teorin är att vargen har vandrat in från Finland och Ryssland, men andra säger att det inte är korrekt. Ursprunget är avgörande för om vargstammen skall klassificeras som rödlistad och hotad eller om den är en invandrare och främmande art i linje med, till exempel vildsvin, säger Nyhus till VG.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼