Lincoln kombibock TM 2000

lincoln.jpgNär kombibössorna i de lägre prisklasserna gjorde entré på marknaden för några år sedan var många behäftade med fel och brister. Marknaden har genom åren tvingat förbättringar så att vapnen i dag håller hög klass. Lincolns kombibock mod 2000 är ett bra exempel på denna förbättring. Det finns dock detaljer som har en bit kvar upp till de gamla klassiska tillverkarna av kombivapen som t.ex. Krieghoff, Merkel, Heym m.fl

Lincolns kombi är ett ganska snyggt vapen med sparsam men elegant gravyr på lådan. Vid utformning av kolven har nog italienarna sneglat lite norrut mot sina tyska kollegors kolvar. Kindstödet liknar det man finner på t.ex. Heyms bössor. Även den svaga svinryggen för tanken till tyska vapen. Valnöten i kolven är av god kvalitet och fint bearbetad. Om man gillar den mellaneuropeiska kolvstilen är den dessutom behaglig att se på.

Kombilåda

Vid närmare granskning märker man att lådan har modifierats för att passa bättre för ett kombivapen. Dubbeltrycket är det man först lägger märke till, detta är en bra lösning på ett kombivapen medan det blir allt ovanligare på rena hagelbössor. Tyvärr är trycket inte justerbart. Det finns ett besvärande släp på kulpipan som det vore bra att kunna åtgärda utan att ge sig på trycket med ett bryne. En elegant finess på Lincoln 2000 är att slagstiftet på kulpipan har gjorts mindre och är mycket bra inpassat. Kulpipans anslag mot tändhattarna blev mycket fina och perfekt centrerade. Detta brukar vara ett problem på många kombivapen.

Traditionell låsning

Lådans grundkonstruktion bjuder inte på några överraskningar. Låsningen sköts med en bred underliggande regel som griper in i sitt motsvarande spår under pipornas bakplan. Detta är en väl beprövad metod som fungerar bra och ställer inte så höga krav på individuell inpassning. Delarna i låsningen har bra finish och inga djupa märken från verktyg går att upptäcka.
Lincoln kombin saknar ejektorer på piporna vilket kanske är lätt att förstå med tanke på priset. Detta är dock ett stort handikapp då olyckan varit framme och ett snabbt andraskott krävs. Det är mycket svårt att snabbt ladda om ett kombivapen som är försett med kikare. Har man dessutom köldstela fingrar efter lång väntan på passet blir det en nästan omöjlig uppgift.
Utdragaren för kulpipan är väl liten och kan utgöra en källa till irritation om den slits. Under våra testskjutningar upplevde vi dock inga problem med patroner kvar i patronläget.

Pipor

Lincolns pipor är sammanfogade med lödda sidospänger vilket ger bössan ett klassiskt utseende. Detta är förvisso ganska trevligt att se på men det ställer till en hel del besvär med spänningar när piporna blir varma. Misstankarna att det skulle bli problem med värmestegring när vi provade kulpipan blev omedelbart besannade vid besöket på skjutbanan. Våra treskottsserier blev nästan helt identiska när man började med kall pipa. Kulorna klättrade mellan 12-15 cm mellan varje skott och det gick faktiskt att skjuta små träffbilder på tre olika ställen på tavlan om man lät pipan svalna mellan serierna. Värmestigningen var mycket konstant mellan serierna. Om man väntade tills pipan svalnat mellan varje skott blev träffbilderna hyggliga runt 30- 40 mm med de flesta sorters jaktammunition. Kulpipan är endast 10 mm vilket gör att den blir snabbt varm. Värmespridningen torde nog bli ännu mer påtaglig när det är riktigt kallt. Vid provskjutningarna var temperaturen runt +20 gradersstrecket. Här bör nog en noggrann kontroll göras så man lär känna bössan vid olika temperaturer.

Riktmedel

Pipan har bra öppna riktmedel med ett rejält stolpkorn med tillhörande U-skåra. Spångens bakre del är utformad som en laxstjärt och det finns några olika kikarfästen av bra kvalitet att tillgå. Hagelpipan har patronläge borrat för magnumpatroner men saknar utbytbara choker. Bössan hade blivit lite mer allround med en utbytbar choketub i hagelpipan. Det går dock ganska bra att prova sig fram med olika patronsorter i olika hagelstorlekar för att få bra täckning. Hagelpipan är borrad till 1/2 trångborrning vilket enligt vår uppfattning är att föredra för normal jakt. Som tillbehör kan ett extra hagelpipset köpas med två choker för drygt tre tusenlappar vilket gör Lincoln TM 2000 till ett komplett hagelvapen.

Trycke och säkring

Lincoln TM 2000 har en enkelverkande säkring med extra upphak på hanen. Det extra upphaket ser förtroende ingivande ut och är ett bra komplement till säkringen som endast spärrar avtryckarstängerna. Kombin har dubbla avtryckare där den bakre opererar kulpipan och den främre hagelpipan.
Som tidigare nämnts skulle vapnet vunnit i värde om möjligheter att justera trycket funnits eller om justeringen i vart fall på kulpipan varit mera noggrant utförd.

Kolv och framstock

I reklamen står det att kolv och framstock är gjorda i utvald valnöt vilket visade sig vara sant. Kvaliteten är mer än hygglig och arbetet är mer än godkänt. Nätskärningen håller dock inte högsta klass. Det finns oavslutade linjer på sina ställen. Men man kanske inte kan få allt när prislappen inte överstiger 10 000 kr. Någonstans måste det sparas.
Stockningens enda riktiga plump är enligt vårt förmenande framstockens fastsättning som inte tillhör marknadens vackraste. Den är dock utan tvekan funktionell så man får väl stå ut med utseendet. Kolven är fäst vid lådan med en genomgående bult med vanlig bultskalle vilket gör det enklare att ta loss kolven om så önskas.

Sammanfattning

Lincoln TM 2000 kombibock är en god representant för denna typ av vapen i ett lägre prisläge. Det är ett enkelt men elegant vapen som känns bra att använda. På lerduvebanan uppförde den sig bra och kulpipan skjuter tillräckligt bra för de flesta behov. Den värmespridning som vi drabbades av är med lite erfarenhet hanterbar. Kulpipans trycke är i behov av slutjustering vilket bör göras av vapentekniker då det krävs bryne för operationen.

Fakta:
Modell: Lincoln TM 2000 K
Kaliber:12/76, 6,5*55, 7*57R och .308W
Längd: 108 cm
Piplängd: 63,5 cm
Vikt: 3,5 kilo
Trycke: Dubbeltrycke bakre avtryckare för kulpipan
Säkring: Enkelverkande med extrahanuppfång
Tillbehör: Spången anpassad för tre olika standardfästen.
Extra pipset: Extra hagelpipset med två choker för ca 3000 kr
Pris: från 9 100 kronor
Generalagent: S-Vapen AB.
Text och foto: THOMAS ERIKSSON och STEFAN KARLSSON

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser