Lincoln Express – kort smidig dubbelstudsare

Lincoln Express är ett smidigt vapen med tre pipset som ger en ”nästan” komplett vapengarderob. I en krympande vapengarderob och med ökande vildsvinsstammar kan en dubbelstudsare vara ett gott val men i licenssammanhang ett svårlöst problem. Lincoln Express dubbelstudsare med två pipset i samma licensansökan är därför ett attraktivt alternativ. Text och foto: Thomas Eriksson

I vapenkofferten finns två kompletterande pipset, kula/hagel och hagel/hagel, som gör paketet till en ”komplett” vapengarderob för nästan all jakt. I detta fall har man valt kaliber 20 i hagelpiporna och 8x57IRS till kulpiporna, vilket ger ett lätt vapen men med en potent kula för högvilt.
Vapnet tillverkas av F.A.I.R, Fabbrica Armi Isidoro Rizzini. Företaget etablerades i norra Italien 1971. Fabriken finns i Marcheno i Brecsicadalen norr om Gardone Val Trompia, i det italienska vapensmidets Mecka.
F.A.I.R firade 40 år som vapentillverkare 2011 under ledning av Luca Rizzini, son till grun­daren Isidoro Rizzini. Med stöd av avancerade CAD-/CAM-system och en toppmodern maskinpark med CNC-fräsar har man en rationell tillverkning helt enligt beställarens önskemål.
Fabriken har en modern skjutbana under jord för slutkontroll och regulering av dubbelstudsare. Sluttesten av vapnen sker i ”The Italian National Proof House in Gardone Val Trompia” enligt CIP standards.

Kaliberval
Man har valt 8x57IRS som kaliber i dubbelstudsaren. Ett klokt val väl lämpat för den svenska högviltjakten. En randpatron fungerar väl i brytvapen och den ”gamla” 8-milli­metern har genom åren gjort ett gott jobb vid älgjakt. Lite bortglömd, men har fått en renässans i spåren av vildsvinens ökning.
Kombipipan har kaliber 20 och 8x57IRS. Kaliber 20 är väl inte den vanligaste hagelkalibern men har gott rykte bland ripjägare och är inte ovanlig i drillingsammanhang. Bland kritikerna höjs röster om dålig skottverkan och minskade skjutavstånd, vilket är något överdrivet.
Hagelpiporna är kamrade i kaliber 20/76 vilket ger en smidig och lätt hagelbock som är utmärkt för rörlig jakt. I dag är ammunitionsutbudet i kaliber 20 så pass stort att det inte är några problem att hitta allt från jakt- till lerduveammunition.
Hela paketet är tilltalande och ger en helhetslösning för de jaktliga behoven. Det är kanske övningsskyttet och lerduvekrossandet som möjligen kräver ett par andra vapen. Det är en uppenbar fördel att kunna använda samma kolv till jakten. Om det krävs anpassningar av kolven så är det bara en som behöver åtgärdas.
 
Mekanism och kolv
F.A.I.R. har utgått från en traditionell mekanism med en bred underliggande låsregel. Grundkonstruktionen känns bekant med inslag från Browning och Beretta vilket borgar för hållbarhet och funktion. Pipornas upphängning i mekanismen sker med två tappar på lådans sidor där urfräsningar på pipblocket griper in. Låsregeln är konad och blir självjusterande och mycket stabil.
Möjligheter att välja vilken pipa som ska avfyras först finns i säkringstangenten som är ordentligt tilltagen och ger bra grepp. Säkringen är lite trög vilket känns störande, och inte särskilt ljudlös vilket stör än mer. Men hellre trög och ljudlig än det motsatta vilket kan vara direkt farligt.
Enkeltrycket har lite släp men å andra sidan så skjuts hagel- och dubbelstudsare vid drevjakter med lite kraftigare maner är vid toppskytte, vilket denna dubbelstudsare inte är ämnad för. Hanarna har extra upphak som höjer säkerheten. Lådan, liksom piporna, är mattsvart utan gravyr förutom namnet, vilket ger ett nog så gott intryck jämfört med en dåligt etsad gravyr.
Kolven är tillverkad i valnöt som behandlats så att den har en djupbrun färg med snygg ådring. Nätskärningen är välgjord och ger bra grepp. Oljebonad med hygglig porfyllnad, vilket ger ett sobert intryck. I paketet ingår två framstockar som passar perfekt.

Hagelskytte

Ett besök på lerduvebanan blev en trevlig upplevelse. Kolvmåtten passade uppenbarligen och trapduvorna krossades med fina träffar. Någon 25:a blev det inte men det var nära. Som tidigare nämnts så finns ammunition till kaliber 20 även för detta ändamål.
Med hagelpiporna levereras fem choker, technichoke, som kan fås i tre olika längder, XP 50, XP 70 och XP 100. I detta fall levererades XP 50 från Improved Cylinder till Full. En mycket bra chokenyckel ingår i leveransen.

Dubbelstudsaren
Kalibervalet känns rätt. 8 millimeter är en potent patron som fungerar väl på älg och hjort. Jag har under många år använt 8×57 till älg- och vildsvinsjakt med utmärkt resultat. Kalibern är ”lättskjuten” och har som tidigare prickskyttepatron utmärkt precision.
Dagens utbud av jaktammunition med goda kulor är stort och för handladdaren finns det mycket att välja på. En dubbelstudsare är oftast regulerad med en viss ammunition från fabrik och skjutprotokoll brukar vara med i leveransen.
I detta fall var Lincoln Express regulerad med GECO Plus 8x57IRS med en spridning mellan skotten på ca 35 mm. Är avståndet mellan kulorna mindre än hylslängden är det bra. De serier jag avlossade med dubbelstudsarpiporna höll sig hela tiden under hylslängden.
Om man skjuter mer än fyra skott i tät följ börjar värmespridningen göra sig påmind. Men det är svårt att hitta situationer när man skulle skjuta mer än fyra skott så att detta skulle få någon avgörande betydelse.
Med i leveransen återfinns en skena som enkelt skruvas på piporna efter det att två små stålbitar skruvats bort. På skenan kan flera olika kikarfästen, som passar på 11-millimetersskena, användas.

Lincoln Express kombi

Hagelpipan är kaliber 20 utan choker och kulpipan är kaliber 8x57IRS, samma patron som till dubbelstudsarpiporna vilket underlättar ammunitionshanteringen. Kombipipor­na har
integrerade kikarfästen i form av en fräst skena. På skenan passar till exempel SAKO-fästen.
Några skott med kulpipan visade att värmespridningen inte var särskilt stor och helt utan betydelse. Tre, fyra centimeter mellan två skott får anses vara helt acceptabelt. När får man tillfälle att skjuta flera skott med en kombi under jakt?

Skytte
Både dubbelstudsarpipan och kombipipan har sikte och korn i fiberoptik som fungerar väl på kortare avstånd. Kornet kan justeras i höjdled med hjälp av en insexskruv. Kornet kan naturligtvis även justeras i sidled. Nu var bägge piporna väl inskjutna i sidled från fabrik. Träffläget i höjd var cirka fem centimeter högt på 50 meter vilket innebär att träffläget är någon centimeter högt på 100 meter.

Sammanfattning
För den som har ekonomiskt utrymme i början av sin jaktliga bana kan denna kombination vara ett alternativ. Man får i princip allt man behöver för den praktiska jakten. Det kanske inte är den perfekta lösningen då hagelbocken inte är det perfekta valet för den som vill skjuta mycket på lerduvebanorna. Då behövs ett mera specialiserat vapen. Det kanske inte heller är den perfekta lösningen för den som vill skjuta många hundra skott på älgbanan. Men det duger väl för den som vill skjuta några serier och sedan koncentrera sig på jakten.
För priset får man mycket vapen, jämfört med om man ska köpa tre separata vapen.  Kaliber: 8x57IRS Dubbelstudsare,
20/76/x57IRS Kombi och 20/76 Hagelbock.

Längd: Dubbelstudsare 100 cm, Kombi 107,5 cm, Hagelbock 112 cm.

Säkring: På kolvhalsen med pipväljare. Dubbla hanuppfång.

Vikt: 2,8 kg utan kikarsikte.

Choker: Fem choker.

Pris: 37 900 kr med koffert.

Generalagent: Normark.

AKTUELLT

Finsk seger på nordiska mästerskapen

Luleå (JJ) De finska stövarekipagen tog hem segern både individuellt och i lag när Nordiska Stövarmästerskapet arrangerades första helgen i december av Norrbottens läns stövarklubb.

Annonser