Lincoln 2200 fjäderlätt bock från Italien

linkoln.jpgItalienska hagelbockar i lågprisklassen brukar sällan få det att vattnas i munnen på jägare och skyttar. Dessa vapen fyller dock sin roll för den som inte skjuter tusentals skott per år och inte vill lägga ner en mindre förmögenhet på en hagelbössa. Den italienska fabriken som tillverkar Lincoln får nog räknas till de fabriker som tillverkar en något enklare och därför prisbilligare hagelbock. Deras lättviktsmodell är en intressant bössa som vi tittat närmare på. För damerna finns en särskild modell 2200 CELL vilket är en intressant nyhet för våra jagande damer.

I norra Italien finns ett område som specialiserat sig på hagelvapentillverkning. Det finns i detta område berömdheter som Beretta. Flera av fabrikerna tillverkar hagelbockar med beställarens namn på piporna. Lincoln är ett av dessa märken som producerar hagelbockar i ett för oss nordbor attraktivt prisläge.
Classic och Husqvarna är exempel på aktörer på den svenska marknaden som säljer Italientillverkade bockar i sina respektive namn. Det som gör att Lincoln TM 2200 CEL är extra intressant är att Lincoln har valt att tillverka hela baskylen i lättmetall, Ergal 55 aluminium. Att använda lättmetall i lådan på brytvapen är inget nytt, Krieghoff, Blaser, Beretta med flera har med framgång utnyttjat denna möjlighet under många år.
Det som skiljer Lincoln från de flesta andra på detta område är att Lincoln har valt att utesluta den stålförstärkning som de flesta andra fräst in i baskylen. Detta gör att den nätta hagelbocken i kaliber 20/76 vi tittat närmare på endast väger strax under 2,4 kilo vilket är ett av marknadens lättaste vapen i denna kaliber.

Hållfasthet
Tyvärr är det mycket svårt att förutspå huruvida lösningen med en baskyl helt tillverkad i lättmetall är lika slitstark som en i stål eller med stålförstärkningar. Att den skulle vara starkare och mera slitstark än en baskyl helt i stål kan vi nog utgå från att den inte är. Lincoln har på sina 12 kalibriga hagelvapen lagt in en stålförstärkning för att kompensera för det tryck som 12:an ger. Bedömningen har från fabriken varit att den lättare laddningen i kaliber 20 inte kräver denna förstärkning. Å andra sidan köper man nog inte en superlätt hagelbock i kaliber tjugo för att krossa tusentals lerduvor på lerduvebanan varje år.
Att baskylen är helt och hållet i lättmetall är dock inte riktigt sant. Pipornas ledbultar är av stål, infällda i baskylen. Den mycket låga vikten torde nog tilltala till exempel den ivrige ripjägaren som avverkar åtskilliga kilometer på fjället varje dag under jakten. Den lätta Lincoln bocken är nära nog ett kilo lättare än många bockar i kaliber tolv som släpas runt på våra fjäll under ripjakt.

Traditionell
Lådans konstruktion ser ut som på de flesta italienska bockar av denna typ. En bred underliggande låsregel av Anson Deealy typ. När man plockar isär bössan för att inspektera innanmätet finner man att delarna faktiskt ser bra ut med väl bearbetade ytor.
Pipblocket är snyggt facettslipat och bössan har det så viktiga lite tröga gången. Enkeltrycket är rekylopererat och fungerade bra under testrundorna på skeet- och trapbanan. Säkringen är enkelverkande och är i sitt säkrade läge frikopplad från avtryckarstängerna. Hanarna är försedda med extra upphak.
Pipväljaren är placerad i säkringstangenten och förefaller en aning klumpig och grovt utförd. Piporna är försedda med utbytbara choketuber som med-ger att bössan blir mera användbar med olika hagelstorlekar. Vapnet levereras med fem choker som ger bra valfrihet för att variera vid jakt eller sportskytte.

Kolv
Valnöten i kolv och framstock är på testbössan av skaplig klass. Porfyllningen är dock i stort sett obefintlig. Med hjälp av olja och slippapper kan kolven bli åtskilligt snyggare och tåligare mot vädrets makter. Nätskärningen är lite fantasilöst utförd och hela bössan hade lyfts rejält om nätskärningen hade ägnats lite mera omsorg.
Framstockens låsning är av den enkla modell som är vanlig på många lågprisvapen. Någon skönhetstävling vinner aldrig denna lösning men effektiv låsning blir det. En annan mindre trevlig detalj är i vanlig ordning vår käpphäst, bakkappan i plast.
Kolven är rejält lång, och torde nog räcka till de flesta. Med den enkla filosofin att det är lättare att kapa än att förlänga får vi acceptera detta faktum. Pistolgreppet är relativt öppet utan att vara för långt för den som har små händer. En del damer kommer nog att lockas av denna bössas låga vikt och kolvmått som borde passa.

Rekyl
Att bössan är lätt är bra i de flesta fall utom när det gäller rekylen. Vi testade bössan med sportskytteammunition från italienska RC. De patroner vi hade till hands var laddade med tjugofyra grams hagelladdning.
Skillnaden mot den invanda tunga sportskyttebocken blev tämligen påtaglig. Bössan har magnumpatronlägen och det går att använda patroner med nära nog dubbla vikten hagen mot de sportpatroner vi brukade på skeet och trapbanan. Det är vår erfarenhet från tidigare övningar att magnumsmällar inte är något eftersträvansvärt i kaliber 20 vapen så vi uteslöt denna övning för Lincolns lilla bock. Det kan alltid diskuteras till vilken nytta magnumsmällar stoppas i ett vapen i denna viktklass då rekylen torde bli, vad ska vi säga, en smula omtumlande.
Den lätta bössan kändes lite ovan till en början men redan efter några serier började det bli något mera hemtamt. Resultaten kom inte riktigt upp i nivå med vad vi brukar prestera med våra egna bössor men det kan nog knappast skyllas på testbössan i fråga.

Lätt, lätt
Hagelbocken är så lätt och smidig att fantasin far i väg på flera vindlingar. För den som jagar på fjället är detta nog så nära idealet man kan komma i fråga om vikt. Lägger man till detta den minskade vikten i ammunitionen blir ekvationen ännu mera fördelaktig.
Som älgjägare är det fullt möjligt att ta isär Lincolnbocken och stoppa den i ryggsäcken tillsammans med en ask patroner för att möjliggöra lite fågeljakt om lusten faller på och tillfällena flyger förbi.
Lincoln 2200 TM CEL ger köparen ett lätt och smidigt vapen som kommer att fungera bra på fjället och i skogen. För den som funderar på en kaliber 20 behöver inte ammunitionsfrågan vara något problem. För jakt finns allt vad man behöver. För sportskyttet får man vara beredd att betala några ören mer per skott men det torde inte innebära någon konkurs.
 
Fakta LINCOLN TM 2200 CEL:
Kaliber: 20/76
Vikt: 2,4 kg.
Längd: 112 cm
Piplängd: 68 cm
Tillbehör: Leverans med fem choker
Pris: Cirka 8.300 kr
Generalagent:
Normark Scandinavian Malung
Text: THOMAS ERIKSSON & STEFAN KARLSSON


AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser