Licensjakt på varg till vintern är möjlig

Naturvårdsverket beslutade idag att länsstyrelserna kan få besluta om licensjakt på varg i vinter. Orsaken är att vargstammen vuxit till en nivå över det som räknas som tillräckligt för att vargstammen ska ha gynnsam bevarandestatus.

Varg till vintern är möjlig. Foto: Gettyimages

Naturvårdsverket överlåter möjligheten att fatta beslut om licensjakt efter varg till samtliga län i mellersta rovdjursförvaltningsområdet. Beslutet gäller länsstyrelserna i Dalarna, Gävleborg, Stockholm, Värmland, Västmanland, Västra Götaland, Uppsala samt Örebro.

−Att länsstyrelserna själva kan besluta om licensjakt är en förutsättning för att uppnå riksdagens målsättning om en regionaliserad rovdjursförvaltning, säger Marcus Öhman, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Det är länsstyrelserna i mellersta rovdjursförvaltningsområdet som nu kommer att utreda om licensjakt efter varg är möjlig utifrån de förutsättningar som finns. Senast den 1 oktober ska länsstyrelserna fatta ett eventuellt beslut om licensjakt efter varg.

Den senaste tiden har det från olika håll larmats om illegal jakt. Naturvårdsverkets bedömning är att den illegala jakten är en så pass omfattande faktor till vargars dödlighet att uttaget vid skydds- och licensjakt påverkas.

−Om länsstyrelserna väljer att i höst besluta om licensjakt är det viktigt att de även tar hänsyn till den illegala jakten i sina beräkningar, säger Marcus Öhman.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Så blir vargjakten 2021

Nu är det klart hur licensjakten på varg blir i vinter. Det är Jägarnas Riksförbund som i ett pressmeddelande skriver att 24 vargar får fällas.

”Ingen vargjakt i Dalarna”

– Det blir ingen vargjakt i Dalarna i vinter. Det säger jägareförbundets länsbas, Ulf Berg, som på onsdagsmorgonen fick informationen direkt från landshövdingen.
ANNONS ▼