Licenshanteringen tar död på vapenhandeln

Anders Toresson som driver Torsbo Handels, Sveriges största jaktvapenaffär, skräder inte orden när han beskriver läget för sig som vapenhandlare i dag. Problemet med långa handläggningstider för licensansökningar måste kortas annars riskerar jaktvapenförsäljare att få lägga ner.

Vapnen hopas sig på lagret i väntan på den nya ägaren får sin vapenlicens. På Torsbo har man nyttja extra utrymmen för att få plats. Foto: Per JonsonNyligen kom Rikspolisstyrelsens (RPS) utredning om vapenlicenshandläggningen. Utredningen har föregåtts av en stor mängd JO-anmälningar. Justieombudsmannen har både företrätt anmälare men också på eget initiativ riktat kritik mot handläggningstider av vapenlicensansökningar.

Rikspolisstyrelsen kommer i sin utredningen fram till att handläggningstiden mycket riktigt i dagsläget inte är effektiv nog men menar samtidigt att det på många sätt inte är Polismyndighetens eget fel att det blivit så här.

Tre huvudorsaker presenteras. Dels är cirka 50 procent av ansökningarna felaktigt ifyllda vilket bidrar till att de inte kan handläggas klart utan behöver kompletteras och rättas till. Dels har en stor mängd pensionsavgångar medfört att ny orutinerad personal som inte satt sig in i de komplexa frågorna handlägger ärendena. Det tredje skälet är ett nytt omfattande datasystem, Vapen-Pär, som än så länge kräver inkörning innan det fungerar optimalt.

Anders Toresson, på Torsbo Handels menar att Rikspolisstyrelsen gör en felaktig bedömning och skyller ifrån sig.

– Det hade varit bättre om det sagt rakt ut att de saknar resurser och kräver mer information och uppgifter av jägare än vapenlagstiftningen säger, säger han.

Anders Toresson tycker utvecklingen de senaste åren är rent sagt katastrofal. Foto: Per JonsonFör Torsbo Handels påverkar handläggningstiderna företaget ekonomiskt negativt. Likviditeten drabbas. I dagsläget ligger de ute med över 10 miljoner kronor för vapen som är köpta men inte betalade än eftersom licenserna dröjer.

– Vi gjorde en körning nyss över våra sålda vapen och kunde konstatera att bara ränteförlusten för de vapen som vi håller i lager nu ligger på 600 000 kronor.

Enligt Anders Toresson började problemen hösten 2010 i samband med att vapenlicenshandläggningen centraliserades. I Västra Götalands län är det Polisen i Göteborg som sköter handläggningen i dag. Tillsammans med Halland, Malmö och Stockholm har med ligger de i topp när det gäller handläggningstiderna i Sverige.

– Fortsätter det så här kommer det ta död på branschen. Vi som säljer jaktvapen måste ju få tydliga riktlinjer från myndigheterna och tiderna för hanteringen måste kortas.

Lars Tonnemark, enhetschef inom polisrätt på Rikspolisstyrelsen säger till Jaktjournalen att problemet inte är entydigt. I sin utredning har man gått tre år tillbaka i tiden och jämfört situationen. Hur det såg ut tidigare vet han inte, men säger att målsättningen i dag är 30 dagars handläggningstid för en vapenlicensansökan, förutsatt att den är korrekt ifylld.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser