Jaktnyheter

Licensfria ljuddämpare: Hur ska jag välja?

Foto: Stalon.

Den 1 juli, 2022 blev ljuddämpare licensfria och gäller för alla typer av vapen för jakt och skytte (klass 1 - 4, hagel, skytte-vapen) enligt det beslut som riksdagen tog den 17 februari i år. Så hur väljer jag då rätt ljuddämpare? Frågan kan vara ganska omfattande, men med rätt verktyg kan ditt val av ljuddämpare i sommar bli betydligt lättare. Här kan du läsa mer om hur du väljer rätt ljuddämpare för ditt vapen.

"}}

Bra att veta innan jag skaffar en ljuddämpare?

Idag finns ett flertal olika ljuddämpare på marknaden, med olika egenskaper, fördelar och nackdelar.
Det gemensamma för alla ljuddämpare är att ljudet reduceras vid jakt och skytte. Hur mycket ljudet reduceras kan dock skilja sig markant mellan olika modeller.
En tumregel är att en liten ljuddämpare ofta reducerar ljudet mindre än en stor ljuddämpare för en given kaliber, det är dock inte hela sanningen, mycket kan åstadkommas med tekniskt avancerade lösningar som gör att en ljuddämpare blir effektiv även i ett litet format.

När man ska välja en ljuddämpare för ett vapen är det klokt att välja den som bäst passar den typ av jakt och/eller skytte som ska bedrivas, snarare än att välja en ljuddämpare som blir en begränsning för jakten och/eller skyttet.

En ljuddämpare kommer ofta med en angivelse om gänga och kaliber, gängan på ljuddämparen och vapnet måste överensstämma för att kunna montera ljuddämparen på vapnet, medan den angivna kalibern på ljuddämparen ofta är den maximalt tillåtna, detta innebär att en mindre kaliber kan användas i samma ljuddämpare med begränsad eller lägre effekt.

Vilken ljuddämpare passar bäst till mitt vapen?

Vilken ljuddämpare som passar bäst till ditt vapen är en ganska komplex fråga, först behöver vi veta vilken kaliber den ska användas till, därefter vilken typ av jakt den främst ska nyttjas för och sist men inte minst, personliga preferenser, dvs vad tycker du om?
För att ge några exempel på hur man kan tänka så har vi samlat de vanligaste kalibrarna nedan.
Se även produktguiden för övriga kalibrar och jaktformer.

Ljuddämpare till .17 HMR

Här rekommenderar vi starkt Stalon RC oavsett hur och var man ska använda den.
Den är liten, lätt och reducerar ljudet utmärkt i kaliber .17 HMR (27,2dBc)

Stalon RC

Läs mer >

Ljuddämpare till .222 för skogsfågeljakt (rörlig jakt)

Vid rörlig jakt kan storleken av ljuddämparen vara av större betydelse, likaså vikten och förlängning framför mynningen på vapnet. Vi vill hitta en ljuddämpare som är så liten och smidig som möjligt och kan därför tänka oss att ”offra” lite av ljud reduceringen.

Vi rekommenderar därför följande modeller för rörlig jakt och kal. .222:
Stalon VICTOR och Stalon X108.

Stalon VICTOR

Läs mer >

Stalon X108

Läs mer >

Ljuddämpare till kal. .30 (.308W & 30-06) för drevjakt jakt (rörlig jakt)

Drevjakt är en jakt som bedrivs till stor del rörligt och med snabba rörelser. Här blir det viktigt att hitta en balans mellan storlek på ljuddämparen, vikt, ljudreducering, förlängning av vapnet och givetvis en gnutta personliga preferenser.
Vi rekommenderar följande modeller för rörlig jakt och kal. .30:
Stalon X108, Stalon XE108 och i vissa fall Stalon VICTOR.

Stalon X108

Läs mer >

Stalon XE108

Läs mer >

Stalon VICTOR

Läs mer >

Ljuddämpare till kal. .30 (.308W & 30-06) för vakjakt (stillsam jakt)

Vakjakt är en jaktform som oftast är ganska lugn och utrustningen är utformad för utmärkt precision och stabilitet. Ljuddämparen för vakjakt får gärna vara stabil, tyst och ta så stor del av pipuppslag/rekyl som möjligt. Vikten och storleken är kanske inte lika viktigt här.
Vi rekommenderar följande modeller för stillsam jakt och kal. .30:
Stalon XE149, Stalon X149 och i vissa fall Stalon VICTOR L.

Stalon XE149

Läs mer >

Stalon X149

Läs mer >

Stalon VICTOR L

Läs mer >

Ljuddämpare till kal. 9,3mm (9,3×62 & 9,3×57) för hundförare (rörlig jakt)

Kaliber 9,3mm och större är av sådan karaktär att vi gärna tittar på ljuddämpare med större volym, utan att för den delen förlänga vapnet längre framför mynningen. Det är viktigt för de flesta att ljuddämpare är lätt att bära runt på.
Vi rekommenderar följande modell för rörlig jakt och kal. 9,3mm: Stalon XE108

Stalon XE108

Läs mer >

Produktguide för andra kalibrar och jaktformer.


Gå till produktguide >

Läs mer om våra produkter, kunskap och inspiration på vår hemsida.
www.stalonsilencer.com
https://stalonsilencer.com/sv/ljuddampare/