Det var i vintras som länsstyrelsens personal konstaterade att två vargar bildat revir med Linderödsåsen i Skåne som utgångspunkt. I området finns många djurbesättningar och de allra flesta beteshagarna saknar så kallat rovdjursavvisande stängsel.
– Vi har fått in ett tiotal ansökningar om bidrag till rovdjursstängsel. Det är mindre besättningar – som störst uppemot 15 hektar. Vi har en miljon kronor, plus eventuella pengar från en nationell pott, att använda till stängselbidrag, berättar Daniel Vitestam, handläggare på länsstyrelsen i Skåne.
Gigantiska fårbesättningar
Det finns gigantiska fårbesättningar i trakterna som nu drabbas av vargreviret. På Ravlunda skjutfält, där marken ägs av militären, betar cirka 2.500 får under sommarhalvåret. Just nu är cirka 1.100 tackor långt gångna i sin dräktighet och väntas lamma kring den 20 april.
Sara Jones är en av ägarna till de två gårdar som har fåren på skjutfältet.
– Vi har kommit överens med länsstyrelsen att det är omöjligt att vargsäkra hela skjutfältet. Dels har vi havet i ena kanten och dels blir det ett alldeles för stort område att underhålla. Klarar vi av att röja gräs i ena ändan, så har det snart fallit ett träd över trådarna i den andra ändan, säger Sara Jones.
Nu är planen att rovdjurssäkra några fållor på sammanlagt cirka 15 hektar. Dit ska fåren föras i händelse av en attack.
– Det känns inte som om det händer, utan när det händer. Vi känner stor oro, säger Sara Jones.
Samtidigt kan det vara vargvalpar på gång i det skånska vargreviret. I alla fall löpte tiken tidigare i vinter.
Tvivlar på förhoppningen
Hanen är knuten till två attacker mot får i höstas – bland annat på Ravlunda skjutfält.
I hela reviret är det tätt med fårgårdar.
– Förra verksamhetschefen på Viltskadecenter, Inga Ängsteg, sa redan för tio år sedan att det kommer att bli mycket dyrt att stängsla in alla fårbesättningar i Skåne, säger vargforskare Olof Liberg.
Han hoppas att vargarna kommer att hålla sig till att döda hjort, som det är gott om. Men han tvivlar själv på den förhoppningen.
– Det skulle vara väldigt snälla vargar om de ger fan i fåren – speciellt om det föds valpar, säger Liberg.