Annons
Liberalerna öppnar för jakt på 120 vargar i vinter - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
5 månader sedan vargjakt
Jakob Olofsgård, till vänster, intervjuas av Thomas Ekberg, ordförande i Föreningen Sveriges Jägare. Foto: Mikael Jägare
Liberalerna öppnar för jakt på 120 vargar i vinter

Liberalerna sällar sig till de partier som kan tänka sig ordentlig vargjakt i vinter. 120 vargar kan skjutas i skyddsjakt och licensjakt, meddelar Jakob Olofsgård, landsbygdspolitisk talesperson för Liberalerna.

Som Jaktjournalen tidigare berättat har en majoritet i riksdagen, KD, M, SD och C, röstat igenom att vargstammen ska sänkas kraftigt.

Liberalerna röstade emot. Men nu meddelar partiets landsbygdspolitiska talesperson, Jakob Olofsgård, att hans parti också kan gå med på rejäl vargjakt i vinter, om ansvariga tjänstemän beslutar om det.

Det var under politikerveckan i Almedalen som Jakob Olofsgård kom med besked – i en filmad intervju med ordföranden i Föreningen Sveriges Jägare, Thomas Ekberg. Här kan du se intervjun.

”Inte under 300”

Olofsgård får frågan hur många vargar Sverige ska ha och utgår i sitt resonemang från de 300 vargar, som Sverige rapporterat till EU som referensvärde, alltså miniminivå.

– Det betyder att vi inte får ligga under 300, för då får vi EU-domstolen på oss, säger Jakob Olofsgård och förklarar att antalet vargar ska vara något högre, kanske 330.

Forskarna drar slutsatsen att Sverige i höst kommer att ha över 450 vargar.

Thomas Ekberg vill ha svar om kommande vargjakt i den filmade intervjun i Almedalen.

Vill skjuta 120 vargar

– Hur vill ni att årets licensjakt ska se ut? Du pratar om 330 vargar och vi har 450. Du vill alltså skjuta 120 vargar, säger Ekberg.

– Ja, svarar Jakob Olofsgård.

Han förklarar att den siffran inkluderar både skyddsjakt och licensjakt, men tillägger att det är ”experter”, de regionala myndigheternas tjänstemän, och inte politiker som ska besluta om numerären i vargjakten.

– Intervjuerna i Almedalen gjordes för att vi ska kunna sätta ihop en valguide till våra medlemmar i Föreningen Sveriges Jägare, säger Thomas Ekberg till Jaktjournalen.

Jaktjournalen har inte lyckats nå Jakob Olofsgård för kompletterande frågor.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!