Lerduveskytte som överträffar verkligheten

Kungsbacka (JJ) Två tyska terränggående lastbilar, båda lastade med fem lerduvekastare står placerade uppe på åsen. Åtta par skyttar är utplacerade i dalgången. När Susegårdens skjutskola satsar på simulerat jaktskytte genas det inte i kurvorna. Detta är både genomtänkt och en ordentlig utmaning för deltagarna. Välkomna till Game of Clays.

Giles Culley och Olof Olofsson framför en av bilarna som presenterar lerduvor till deltagarna i Game of Clays.

Olof Olofsson, en av ägarna till Susegårdens Skjutskola utanför Falkenberg, är nyss hemkommen från den femte omgången av Game of Clays. Arrangemanget är helt nytt för i år och skjutskolan har fått tillgång till en idealisk mark utanför Roskilde i Danmark.

– Feedbacken har varit helt fantastisk. Vi är verkligen på rätt spår, säger Olof.

Grym träning

I England, där hagelskyttet är väldigt populärt har Simulated Game Shooting funnits i närmare 20 år. För inte så länge sedan listade jakttidningen Fieldsport de elva bästa anläggningarna för detta i landet. Arrangemanget blir mer och mer populärt.

– Jag och Giles Culley, också delägare av skjutskolan, har gått och tänkt på detta i omkring fyra år. Ett första steg var när vi skapade lerduvestationen Flush på Susegården där flera kastare är i gång samtidigt och ger flera naturtrogna jaktscenarion.

På Game of Clays tar Susegården idén ett rejält snäpp framåt. Nu rör det sig om 1 200 duvor per drev och fyra drev på en jaktdag. Det finns med andra ord möjlighet att kunna skjuta sig trött.

Olof Olofsson övervakar och kontrollerar skyttet under drevet.

Två och två

Upplägget är ganska straight forward. Totalt 16 deltagare fördelas på åtta poster i varje drev. Man står alltså två och två. Den som inte skjuter hjälper till att ladda den andres bössa.

– Vår plan var att skyttarna skulle bytas om efter halva drevet. Då blåser vi nämligen av drevet en kort stund. Men det har visat sig att deltagarna gärna skiftar positioner oftare. Det har landat på ungefär en ask innan man byts om.

Två Mercedes Unimogs är lastade med fem kastare vardera och placerade på strategiska platser. Ett dataprogram sköter kastandet och ytterst få repetitioner återfinns. Skyttarna får under drevet verkligen bekänna färg.

– Det är inte ovanligt att man på en dag skjuter ett par hundra skott.

Miljötänk

Den största utmaningen med simulerat jaktskytte är logistiken. Det gäller att hitta en mark som passar ändamålet och en markägare som gillar upplägget. Ett kuperat landskap är nyckeln, men eftersom det kastas en del duvor och avlossas en del skott måste man ta hänsyn till miljön.

– Vi ett övergripande miljötänk. Lerduvorna är 100 procent miljöduvor och ammunitionen vi använder har stålhagel och biologiskt nedbrytbara förladdningar.

För Susegården är det mycket viktigt att kunna erbjuda ett hållbart skytte.

Inget saknas

För att rama in arrangemanget ytterligare och skapa en upplevelse utöver det vanliga sker transport ut till dreven med häst och vagn. Det bjuds på en ordentlig dansk frukost och lunch. Mellan första och andra drevet blir det dessutom tillfälle för alkoholfri champagne och tilltugg.

– Man ska känna sig omhändertagen och vi vill att dagen ska vara så likt en riktig fågeljaktdag som möjligt. Jag skulle till och med vilja påstå att Game of Clays är bättre än en hygglig fasanjakt, dessutom billigare.

En plats på arrangemanget nu i vår har kostat 4 000 danska kronor plus moms per person. Då har både ammunition och mat ingått.

Nöjda skyttar efter fyra skytteintensiva drev.

På plats på Ellinge Game Fair

Den 25 och 26 augusti slår Ellinge Game Fair upp portarna på Ellinge slott i Skåne. Det blir en fullspäckad jaktmässa i vacker miljö. Susegårdens skjutskola kommer naturligtvis finnas på plats under mässdagarna. Är du nyfiken på Game of Clays finns alla möjligheter att få mer information.

– Vi kommer ha med våra Unimogs men det blir dessvärre svårt att genomföra simulerat jaktskytte på plats av säkerhetsskäl. Däremot kommer våra instruktörer hjälpa mässbesökarna att få till sitt hagelskytte på de vanliga hagelskyttestationerna. Förhoppningsvis kommer vi också kunna visa hur kastarna på lastbilarna fungerar, säger Olof.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼