Lennarts svåra uppdrag: Avliva älg i tätort

Lindome (JJ) – Vi kan inte skjuta när det är folk med hundar, bilar och barnvagnar i närheten. Det säger jägaren Lennart Thalinsson, som har det svåra uppdraget att avliva en älgko som attackerat två kvinnor i Lindome söder om Göteborg.

Älgkon rör sig bland människor, hus och bilar i Lindome. Foto: Lennart Thalinsson

Två kvinnor har råkat ut för allvarliga attacker. Den 22 juli sprang en älg ikapp en kvinna henne och sparkade henne så hon föll till marken. Kvinnan bröt fem revben, fick en punkterad lunga och en stor lårkaka, skriver Expressen.

Tidningen rapporterar också om en annan kvinna som attackerades den 13 september och slogs medvetslös. Hon fick bland annat käken krossad och tänder utslagna.

Polisen har beslutat om avlivning.

Lennart Thalinsson är ordförande i Lindome Viltvårdsområde och eftersöksjägare. Han fick uppdraget att avliva älgen.

– Man tyckte att jag inte gjorde tillräckligt för att skjuta älgen, så då gav man uppdraget till Leif Adolfsson, men vi samarbetar i det här, berättar Lennart Thalinsson.

Människor bakom älgen

Han beskriver ett mycket svårt uppdrag.

– Jag har varit nära den älg vi misstänker att det är i trädgårdar, men jag kan ju inte skjuta när jag ser att det går människor bakom älgen och häcken i trädgården, säger Lennart Thalinsson.

Han har också varit i situationer där älgen varit synlig vid tätt trafikerade vägar, med både föräldrar med barnvagnar och folk med hundar.

Ett annat dilemma är att älgkon, som man tror är den som som attackerat två kvinnor, visat sig ha två kalvar.

– Ska vi skjuta kon måste kalvarna skjutas först. Vi skjuter inte bort några kor för deras kalvar, säger Lennart Thalinsson.

Han har aldrig upplevt älgkon som aggressiv.

– De gånger jag kommit nära henne har hon försvunnit från platsen när jag sagt åt henne att göra det.

Köer på E6:an

På tisdagen sågs älgkon promenera i maklig takt på en gångbro över E6. Bilisterna stannade på den stora vägen och det blev långa köer mitt i rusningstrafik.

Då var det en älgko, två kalvar och en liten pinntjur.

– Antagligen har hon sitt vinterområde på andra sidan E6:an. Under sommaren har hon legat uppe i ett bergsområde och sedan gått ned till trädgårdarna i Lindome. Där har hon kunnat ligga hela dagarna medans folk passerat alldeles i närheten, säger Lennart Thalinsson.

Älgarna har delat orten i minst två olika läger. En del säger till Lennart Thalinsson att älgarna är ofarliga, att det alltid gått älg inne i samhället. Andra är förbannat för att älgarna inte avlivas snabbt.

– Häromdagen fick jag skäll av två tjejer som inte ville att deras älg skulle skjutas. Det är inget lätt uppdrag det här.

Men det skulle inte vara något lätt uppdrag, även om älgkon rörde sig i ett mindre tätbebyggt område, enligt Lennart Thalinsson.

”Precis som björnar”

– Hon är otroligt smart och lägger bland annat ”metkrokar”, precis som björnar. Hon vinklar av och går tillbaka i en böj och ställer sig och tittar vem som är efter. Sedan smyger hon snabbt iväg och tar nya vägar hela tiden.

– I går spårade vi henne i 6 kilometer med en gråhund, och i dag i 15 kilometer. Och då handlar det om spår som till stora delar går på asfalt, säger Lennart Thalinsson.

Hans råd till befolkningen i Lindome, som vill ha bort älgarna, är att ta hand om äpplena i trädgårdarna. Då försvinner en viktig födokälla för älgkon.

– Lösa hundar eller hundar med jojo-koppel, som springer före sina ägare, kan reta upp älgarna. Människor med vanliga koppel har inga problem, säger Lennart Thalinsson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Flydde från björn i vild panik

Midsommarfirandets inledande friskvårdsprojekt slutade i dödsångest. Stina Sundström och sju mindre barn sprang på en björn utför Enviken och flydde för livet.

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser