Leifs 250:e älg

Filipstad (JJ) Leif Eriksson, 61 år, som jagat sedan har var 19 år har nyligen fällt sin 250:e älg.

Leif jagar i Stjälpets jaktvårdsklubb som ligger norr om Nordmark, mellan Stjälpet och Motjärnshyttan. Han jagade tillsammans med sin yngste grabb som gick med hunden när han sköt sin 250:e älg.

När upptaget kom gick älgen undan men efter en stund knäppte det till och Leif fick syn på tjuren, en femtaggare som vägde cirka 200 kilo.  Området som Leif jagar på är på 3 044 hektar och jaktlaget består av 18 personer, berättar Leif som är jaktledare. Jaktlaget har sex vuxna djur och fyra kalvar på tilldelningen. Man har skjutit kalvarna och fyra av de vuxna djuren.

– Det börjar bli dålig tillgång på älg anser Leif som skyller det mesta av nedgången på vargstammen.

Leif bästa råd till älgjägare är att sitta tyst och stilla, samt vara väldigt uppmärksam på olika ljud och rörelser. Om det kommer älg så måste man ha kyla i sig.

– Jag har sagt åt mina två grabbar att låta älgen göra första draget och sedan är det ert drag, säger han till Filipstads Tidning.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser