Ledarskribent vill ha fler jägare och mer jakt

Blekinge (JJ) Blekinge Läns Tidning efterlyser på ledarplats att samhället värderar jakten och jägarna högre och att antalet svenska jägare blir fler.

Fler jägare och mer jakt. Det önskar sig Anders Gustafsson på Blekinge Läns Tidning. Foto: Gettyimages

Tidningens politiske chefredaktör, Anders Gustafsson, pekar på att Sverige behöver mer jakt efter vilt och nämner exempelvis den växande vildsvinsstammen och trafikeftersök som viktiga argument för jakt.

Anders Gustafsson pekar på att jakten, med 300 000 jägare, torde vara en av de största folkrörelserna i Sverige. Han konstaterar dock att antalet jaktkortslösare minskar.

”Borde beklaga”

”Vissa, som de radikala djurrättsaktivisterna, jublar över detta: färre jägare betyder att färre djur ”mördas” i skogen.

Vi andra borde dock beklaga utvecklingen. För jakten kan inte reduceras till ett nöje bland andra. Nej, jakten fyller faktiskt flera viktiga funktioner och det ligger i hela samhällets intresse att motverka trenden med allt färre jägare. Det behöver bedrivas mer, inte mindre, jakt i Sverige”, skriver Anders Gustafsson i Blekinge Läns Tidning.

Läs hela ledaren här

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser