Ledarskribent vill ha fler jägare och mer jakt

Blekinge (JJ) Blekinge Läns Tidning efterlyser på ledarplats att samhället värderar jakten och jägarna högre och att antalet svenska jägare blir fler.

Fler jägare och mer jakt. Det önskar sig Anders Gustafsson på Blekinge Läns Tidning. Foto: Gettyimages

Tidningens politiske chefredaktör, Anders Gustafsson, pekar på att Sverige behöver mer jakt efter vilt och nämner exempelvis den växande vildsvinsstammen och trafikeftersök som viktiga argument för jakt.

Anders Gustafsson pekar på att jakten, med 300 000 jägare, torde vara en av de största folkrörelserna i Sverige. Han konstaterar dock att antalet jaktkortslösare minskar.

”Borde beklaga”

”Vissa, som de radikala djurrättsaktivisterna, jublar över detta: färre jägare betyder att färre djur ”mördas” i skogen.

Vi andra borde dock beklaga utvecklingen. För jakten kan inte reduceras till ett nöje bland andra. Nej, jakten fyller faktiskt flera viktiga funktioner och det ligger i hela samhällets intresse att motverka trenden med allt färre jägare. Det behöver bedrivas mer, inte mindre, jakt i Sverige”, skriver Anders Gustafsson i Blekinge Läns Tidning.

Läs hela ledaren här

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Försäkringsbolagen tjänar idag mer på djurägarna

De senaste tio åren har kostnaderna för hundägarnas försäkringspremier ökat markant. Försäkringsbolagen skyller på veterinärerna men oavsett ökade veterinärkostnader är försäkringsbolagens marginal densamma – eller till och med större.

Flydde från björn i vild panik

Midsommarfirandets inledande friskvårdsprojekt slutade i dödsångest. Stina Sundström och sju mindre barn sprang på en björn utför Enviken och flydde för livet.

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser