”Tillsammans med alla skarpa frilansare är vi laddade för nya insatser i Jägarsverige”, skriverchefredaktören Anders Ljung om Jaktjournalens förstärkta nyhetsjakt.

LEDARE: Holmgången med Holmen och jakten på jägarna

Som chefredaktörer för Jaktjournalen var Holger Nilsson och Daniel Sanchez två av de bästa publicisterna som verkat i jakttidningsbranschen på senare år. Som efterträdare ska jag fortsätta förvalta vad de jobbat för. Jaktjournalen ska bland annat vara en tidning för jakthundsförarna.

"}}

Denna ledare publicerades i Jaktjournalen nummer 6 2021.

Det innebär till exempel att Jaktjournalen fortsätter att specialbevaka SM-tävlingarna för stövare och älghundar. Jag har undertecknat ett nytt samarbetsavtal med Svenska Stövarklubben för att tidningen ska kunna ha de unika, direktsända inslagen om drevjobben som görs av Sveriges bästa har- och rävstövare.

Ledaren om genusforskning

Efter att Daniel sagt upp sig skrev han ledartexten som fått stort genomslag och visar varför Jaktjournalen behövs som Sveriges största fristående jakttidning. Han ifrågasatte det rimliga i att spendera 3,2 miljoner av jaktkortspengarna på genusforskning för att få politiskt inflytande när det gäller hur jämställd viltförvaltningen är. Syftet är inte bara att studera hur det är i olika jaktlag. Det handlar om genusideologi och att jägarkåren ska stöpas om enligt korrekta genusnormer.
Ingen vettig person är emot jämställdhet, men nu får viltvårdsfonden vara med och finansiera feministisk kvasivetenskap, skrev Daniel Sanchez. Det skulle han inte ha gjort. Det resulterade nämligen i att Holmen Skog gick ut på sin webbsida och anklagade Daniel för sexism, machokultur och härskarteknik.
Holmen krävde ett möte för att diskutera ledartexten, som inte ses som förenlig med skogsbolagets värdegrund. Hålls ingen dialog i frågan kan Jaktjournalen bli av med sin jaktmark hos Holmen i Jämtland, var budskapet.

Absurd ”godhetskapitalism”

Filmen från det mötet lade vi givetvis ut på webben för att visa vad som händer när ett skogsbolag försöker läxa upp en oberoende tidning på grund av ”olämpliga” åsikter. Att ifrågasätta genusforskning ses tydligen som motstånd som ska tystas. Antagligen gjorde Holmen utspelet för att stärka sitt varumärke som ett ”schyst” bolag som står för ”goda” impulser i tillvaron. Den sortens samhällstillvänd kapitalism är ett modernt fenomen som ibland får absurda konsekvenser. Det är i alla fall min slutsats om holmgången med Holmen, som visas i filminslaget.
Precis när den här ledartexten skulle lämnas till tryckeriet kom för övrigt beskedet att skogsbolaget sparkar ut Jaktjournalen från jaktmarken efter mer än 40 år.

Jakten på jägarna

Ett annat tidsfenomen är aktivism hos myndighetspersoner. Bland annat kan det innebära att polisen inte vill att jägare ska få ha moderna jaktvapen eftersom de ser för ”militära” ut. Hur polisens insatsstyrkor används för att jaga Karl Hedin, och andra misstänkta jägare som till exempel sätter ut saltstenar, är ett högaktuellt nyhetsämne om samma fenomen.
Men i tingsrätten misslyckades åklagaren Lars Magnusson att få Hedin dömd för att han har ”fel” åsikter i vargfrågan. Det är unikt i Rättssverige att det i domen i Hedin-målet måste påpekas att det i sig inte är brottsligt att ha politiska åsikter.
Ett annat exempel på myndighetsaktivism är att vi tycks gå mot ett totalförbud när det gäller blyammunition. Konsekvenserna av den här förbudsivern kan bli allvarliga på flera sätt. Det är något som Jaktjournalen börjar skärskåda redan i juninumret när det gäller jakt med stålhagel.

Josefine är ny redaktör

Till sist, men viktigast av allt, välkomnar jag Josefine Julén som nyanställd redaktör. Hon jobbar bland annat med att komplettera Mikael Moilanen i vår webbupplaga för att vässa Jaktjournalens starka digitala räckvidd ännu mer. Josefine Julén har fått jobbet bland annat för att hon är en bra nyhetsjägare och skicklig på att hitta strukturer för effektivt redaktionellt arbete. Med henne kan vi göra en ännu bättre jakttidning.
Tillsammans med alla skarpa frilansare är vi därmed laddade för nya insatser i Jägarsverige.