Annons
Ledare: "Det finns flera sorters svin" | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
2 år sedan
Ledare: "Det finns flera sorters svin"
Vildsvinen är nu vårt mest fällda klövvilt. Det visar den senaste avskjutningsstatistiken. Bra jobbat alla duktiga vildsvinsjägare, och allt gott så långt.
Vildsvinen är också vårt mest oönskade vilt. Lantbrukarna hatar dem, och till och med den mest militanta jaktmotståndaren ser mellan fingrarna när de jagas. Skönt, tänker jägaren som i alla fall slipper försvara just den jakten. Men det skaver att inte heller vildsvinsköttet är särskilt eftertraktat. Om ingen tycker om grisen levande varför lägger man den inte bara bredvid potatisen? Nej vildsvinsköttet har helt tappat sitt värde. Jägaren får sju kronor kilot av viltslakterierna. Det täcker knappt bensinpengarna. På slakteriet ska de flås, putsas och trikintestas, något som såklart tar tid och kostar pengar, och sedan är det ändå ingen som köper det.

Svinaktigt beteende

Miljötänket är annars stort – ekomjölken är slut och det klimatkompenseras för ostburgare. I barnvagnarna ligger det svindyra fårskinn och när ”skogshonung” reas ut för 100 kronor hektot är det slåtill-pris. Visste ni förresten att det finns ett företag i Stockholm som specialiserat sig på att hyra ut bikupor? De placeras på taken till kontorsskrapor, mitt i stan, för att bota storföretagens klimatångest. Service och underhåll ingår i hyran. Så när jägarkåren tillhandahåller 115 000 vildsvin som ett miljövänligt och helrätt alternativ till importsvinen tar väl eko-posören snabbt chansen att glänsa? Här kommer det postas köttbilder på sociala medier, tänker jag, men det är såklart en idiotisk tanke. För den miljömedvetne konsumenten är nämligen köttet en klimatbov i samma kaliber som ryska rymdprogram. Brasilianskt nötkött eller vildsvin från Alingsås är sak samma – håll inte på att krångla till det. Bättre är att jägarna gräver ner eller lägger dem på skogen – då kan man ju samtidigt bli upprörd för det. I Rabbalshede i Bohuslän dumpades nyligen fyra skjutna vildsvin i diket vid E6:an. För det finns inga ursäkter. För likt den skenhelige konsumenten som ratar vildsvinsköttet till fördel för importerat fläsk är det där bara ett svinaktigt beteende.

Slutligen

I förra numret tackade Holger Nilsson för sina 27 år som chefredaktör och nu vill jag passa på att tacka honom. Från läsarna, redaktionen och mig: Ett stort tack för att du gjort en tidning med sann jaktglädje! Jag kan stolt meddela att Holger även i framtiden kommer att skriva i tidningen, men nu i självvald takt. Innehållsmässigt kommer jag fortsätta på Holgers inslagna väg. Det är duktiga hundar, glada jägare och vassa nyheter som gör Jaktjournalen. Men med ett nytt år följer en grafisk uppdatering där jag valt att samla huvudnyheterna i ett sammanhållet sjok så att ni lättare kan hitta dem. Hoppas det passar. Hör gärna av er med tips, frågor, ris eller ros. Daniel Sanchez Chefredaktör 0300-300 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!