Laurona Gold X Sporting

6_97.jpgRenodlade sportskytte- bockar under 10 000 kronor är en sällsynt företeelse på vapenmarknaden. Laurona Gold X Sporting är ett väkommet undantag för lerduvekrossare.

Från Armas Eibar S.A.L. i Spanien kommer denna hagelbock i sportskytteutförande. Lauronan har svartförkromade pipor som sägs vara 60 gånger mera motståndskraftiga mot rostangrepp än konventionellt blånerade pipor. Metoden kan vara bra för den som inte tycker att vapenvård är den trevligaste sysselsättningen efter en dag i skogen eller på lerduvebanan. Att helt komma ifrån vården är nog svårt trots allt. Lauronan ger ett intressant första intryck med sin svartförkromade låda och pipor. Balansen och kolvmåtten känns mycket bra vid de förstaprovanläggningarna. Några minusdetaljer som naturligtvis finns med tanke på priset är exempelvis nätskärningen som lämnar en del att önska. Dessutom är nätskärningen till en del fylld med den plastlack som använts för att behandla kolv och framstock. Låsningen sker med en bred underliggande låsregel. En mycket vanligt metod på dagens hagelbockar. I jämförelse med exempelvis Beretta och Tikka blir lådan något högre på grund av låsningen som måste inrymmas under piporna. En ovanlig detalj är att varbygeln är integrerad med lådan och därmed i stål. Till vapnet hör två avtryckare som lossas med hjälp av en insexskruv. Den ena är helt slät medans den andra enligt reklamen har en greppvänlig refflad yta. Som en bonuseffekt kan avtryckarens läge justeras i tre lägen då den är laxad på trycket. En bra justeringsmöjlighet för sportskytten.

Pipor och choker
Som tidigare nämnts är pipor och låda inte blånerade utan svartförkromade. Metoden ger ett rostskydd som uppges vara 60 gånger mera motståndskraftigt än konventionella metoder. Hur det är med den saken har inte kunnat utrönas under testperioden. Ytbehandlingen ger vapnet ett lackerat utseende. Om reklamen håller vad den lovar kommer Lauronan att se snygg och proper ut många år framåt.
Piporna är friliggande, sammanfogade vid kammaränden och vid mynningen. Metoden ger naturligtvis bra ventilation vid intensivt skytte. Spången är 11 milimeter bred med ett ”dike” i mitten. På pipan finns ett väl tilltaget rött plexiglaskorn. Lauronan levereras med fyra choker och full trångborrning. Med den inriktning mot sportskytte som vapnet har skulle naturligtvis ett par skeetchoker suttit fint i kofferten. Chokenyckeln är ett viktigt verktyg. Lauronans nyckel kunde haft en mera greppvänlig utformning. Det är mindre risk att slinta med nyckeln och skada choker och händer om handlaget är rejält tilltaget. Chokesystemet finns märkligt nog i två utföranden. Dels med en Berettaliknande lås- ning med helt invändiga choker och en Winchesterliknande modell där chokerna sticker utanför mynningen.

Pipväljaren är integrerad i säkringstangenten. Extra upphak finns.Mekanism
När Lauronan skruvas isär avslöjas att slagfjädrarna sitter gömda i botten på lådan. Att byta slagfjädrarna är förmodligen en uppgift för en kompetent vapentekniker. Den synliga fjädern hör till topplevernyckeln och är inte en slagfjäder.
Säkringen är inte automatiskt återgående, vilket är van ligt på sportskyttevapen. Pipbytet sker genom att i säkrat läge föra säkringstangenten i sidled. Hanarna är försedda med extra uppfångningshak. Säkringen som sådan drar undan avtryckarstången. På så sätt undviks avgillring av hanarna. Det är när innanmätet studeras som man kan se skillnaden på de dyrare vapnen som Beretta och Browning som det är natur ligt att jämföra med. Slagstiften kunde ha ägnats mera omsorg. De är vid närmare granskning en aning ”råa” och kantiga vilket också visade sig vid testskjutningen där anslagen i tändhattarna blev en aning fula.

Kolv
Kolv och framstock förtjänar beröm för sin goda träkvalitet. Hade kolven oljebonats i stället för plastlackats hade betyget kunnat bli mycket högt. Kolven har ett brant och fylligt pistolgrepp med handutfyllnad som känns behagligt vid skjutning. Balansen ligger i baskylen nära lådbulten vilket ger vapnet ett välbalanserat uppträdande som gjorde skjutövningarna till en trevlig tillställning. Framstocken har en okonventionell längsgående ”nätskärning” som ger ett bra grepp. Som tidigare nämnts är inte nätskärningen ägnad någon större omsorg, dessutom är den till en del fylld med plastlack.
Bakkappan förtjänar ett särskilt omnämnande då den har en speciell utformning för att undvika att den hakar fast i kläderna vid anläggning. En bit hårdgummi är infällt i den övre delen av bakkappan. En smart och funktionell låsning. Huruvida den vita effektranden bidrar till att höja skönhetsvärdet kan förstås diskuteras.

Skjutning
Laurona Gold X Sporting är en trevlig bekanskap med många förtjänster särskilt med tanke på prislappen. Bössan kändes snabbt bekant och uppförde sig välbalanserat vid besöket på skeetbanan. Vapnet är välgjort och skjuter väl sammanhållna svärmar som svarar mot chokernas märkning. Den som väjer en Laurona får utan tvekan mycket vapen för slantarna. Några detaljer som kunde ha önskats något mera omsorg är nätskärning och kolvens ytbehandling. Slagstiften kan möjligen medföra problem på sikt. Vapnet saknar rembyglar. För den som tänkt sig att utnyttja bössan till jakt blir det till att montera något att bära med.
Svartförkromningen är intressant och en ny bekanskap. Hur det är ställt med hållfasthet är däremot en öppen fråga.

Laurona Gold X Sporting
Vikt: 3,5 kg
Längd: 114,5 cm
Piplängd: 71 cm
Kaliber: 2/76
Chokesystem: Fyra tuber följer med vapnet
Tryck: Rekylopererande enkeltryck
Säkring: Manuel säkring. Pipväljare i säkringstangenten
Riktmedel: 12 mm bred spång med rött plexiglaskorn
Tillbehör: Vapenkoffert ingår. Utbytbar avtryckare med nätskuren finish
Pris: Ca 9 500 kr
Generalagent: Vapencentralen Malmö
Text och foto: THOMAS ERIKSSON och STEFAN KARLSSON

AKTUELLT

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Annonser