Lättare för viltslakterier

Kungsbacka (JJ) Nu blir det enklare för vilthanteringsanläggningar att ta hand om slaktavfallet. Jordbruksverket ändrar reglerna från och med första februari.
Nu behöver vilthanteringsanläggningar inte skicka slaktavfallet till destruktion längre. Avfallet kan grävas ner så länge kommunens lokala föreskrifter följs. Foto: Per Jonson

Nu behöver vilthanteringsanläggningar inte skicka slaktavfallet till destruktion längre. Avfallet kan grävas ner så länge kommunens lokala föreskrifter följs. Foto: Per Jonson

Jordbruksverket har genomfört en rad förenklingar som gäller animaliska biprodukter och framställda produkter.

Den nya ändringarna  ligger i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2006:84) om befattning med animaliska biprodukter och införsel av andra produkter, utom livsmedel, som kan sprida smittsamma sjukdomar till djur.Föreskrifterna kompletterar grundreglerna i de två omfattande EU-förordningar som reglerar animaliska biprodukter och framställda produkter.

För personer som har en vilthanteringsanläggning i södra Sverige medför ändringarna att man återigen kan gräva ner slaktavfallet. För ett par år sedan infördes en regel att slaktresterna var tvungna att skickas till destruktion. Något som inneburit dyra omkostnader för gårdar som bedrivit en småskalig viltköttshantering i godkända anläggningar.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser