Lätt hagelbock från Tikka

tikka.jpgTikka betyder nog för de flesta precisionsstudsare men även den klassiska Tikka kombin är känd av många jägare. Tikka tillverkar numera inte några hagelvapen i Finland utan saluför italienska hagel- och kombivapen med Tikka stämplat på piporna. Månadens testbössa är en lätt hagelbock med baskyl av aluminium.

Turerna har varit många kring Tikkas hagel- och kombinationsvapen. Det började med den smått legendariska Tikkakombin med synlig hane som tillverkades i Finland. Populära vapen i Sverige på 70-talet. Vapnen hade ofta mycket bra precision med kulpipan inkopplad.
Modellen med synlig hane slopades så småningom och en kombi- och hagelbock med mera traditionellt boxlås introducerades. Denna modell blev dock inte lika framgångsrik som sin föregångare. Ersättaren krånglade betydligt mera och tillverkningen lades ner efter en tid.
Så småningom kom finska Valmets hagel- och kombibock att få namnet utbytt till Tikka. Även här flyttades tillverkningen utomlands. Den bössa som nu Tikka lanserar under sitt namn är tillverkad i Italien av Frachi.

Aluminium
Bocken som vi tittat närmare på är en lättviktsmodell med baskyl helt i aluminium om man undantar pipbulten. Detta är den enda hagelbock i kaliber 12 med baskylen helt och hållet i lättmetall som vi sett. Lincoln har en lätt bock i kaliber 20 med samma typ av lättmetallbaskyl. Givetvis ger denna lösning en lätt bössa i kaliber 12, som dock inte är extremt lätt.
Bössan känns välbalanserad och man kan tänka sig att den som önskar en lite lättare bössa kan finna vad man söker i denna modell. Låsningen har traditionell konstruktion med bred underliggande låsregel, som på de flesta italienska hagelvapen i denna prisklass.
Bössan är faktiskt i våra ögon riktigt snygg, framstockens utformning är mycket bekväm och brukar oftast återfinnas på tävlingsmodeller. Den bekväma framstocken är lite fylligare än på en vanlig jaktmodell men skämmer inte bössans linjer.
Passning och finish är bra utan att vara av absolut toppklass. Lite glipor kan noteras mellan mekanismens bakre delar och kolv. Baskylen har en elegant gravyr med fågelmotiv i guld. Lite pråligt kanske en del tycker men guldinläggen är diskreta mot den silverfärgade baskylen. Tittar man på undersidan finner man Tikkas logo och modellnamnet X12 light.

Mekaniskt enkeltryck
Lättviktsbocken har ett mekaniskt opererat enkeltrycke. Detta är inte den vanligaste lösningen på de flesta av dagens hagelvapen. Rekylopererade trycken får nog sägas dominera markanden i nuläget. Trycket på testbössan fungerade dock helt perfekt utan krångel.
Säkringen är traditionellt placerad på kolvhalsen. Pipväljarens placering däremot skiljer sig lite mot vanliga lösningar. Vill man byta pipa finner man väljaren i själva avtryckaren. Den skjuts i sidled och kan nog vara lite svår att hantera snabbt innan man har funnit sig till rätta med denna lösning. En kombinerad säkringstangent och pipväljare är nog vårt val om den möjligheten hade funnits.

Choker
Som på merparten av dagens hagelvapen är Tikkas nya bock utrustad med choketuber. Nyckeln för att byta choker är inte någon vidare genomtänkt historia. Den består av ett plåtbleck med nedtryckta ”taggar” som griper in i chokernas urtag. Nyckeln var lite svår att använda och vi hade helt klart föredragit en typ av nyckel som går in i pipan en bit.
Chokerna slog bra svärmar med både hagel av bly och stål. Bössan är för övrigt testad och godkänd för stålpatroner. Vi testade som vanligt Tikkas nya lättvikts bock på skeet och trap banan. Bössan kändes mycket trevlig att skjuta med, trots att den är mycket lättare än de sportskyttebockar vi vanligen krossar duvor med. Skeetskyttet gick smidigt med den lätta bocken. Rekylen är mera kännbar än med en 3,5 kilos bock men med dagens lätta sportskytteladdningar blir skillnaden inte så stor.

Kolv
Framstockens träbit skiljde sig en aning i kvalitet mot kolvens. Framstocken är vackert tigerrandig medan kolven är helt utan tvärränder. Kolven är dock av hygglig kvalitet så det är ingen markant skillnad. Nätskärningen är bra utförd med skarpa toppar och utan missar.
Framstockens snäpplås är av bra konstruktion och är lätt att använda. Kolven har Tikkas eget system för förlängning och vinkling med hjälp av distansbrickor mellan kolv och bakkappa. Själva bakkappan är inte så vacker i våra ögon men systemet fungerar bra och är enkelt att använda. Kolven kunde dock ha varit lite kortare med några mellanlägg monterade. Detta skulle ha inneburit att kolven enkelt kunde kortas för damer och juniorer. Detta särskilt med tanke på att denna lättviktsmodell nog attraherar denna grupp av skyttar och jägare.
En tråkig sak är att om man väljer att förlänga kolven med mellanlägg blir kolvens underkant bruten där mellanläggen tar vid. Inte snyggt precis.

Snabbfästen
Kolven har snabbfäste för rembygel och på pipan sitter en diskret stålbit för det främre rembygelfästet. Pipans fäste är elegant men det som sitter på kolven sticker ut på ett påtagligt sätt. Piporna är sammanfogade med en ventilerad spång och försett med ett stort vitt pärlkorn.
För att ytterligare lätta bössan kanske man kunnat korta piporna till sextio centimeter i stället för de nuvarande sextiosex. Balansen är förvisso mycket trevlig med de längre piporna så det kanske inte skulle ha varit helt lyckat med kortare pipor. Det skulle dock varit trevligt att testa ett kortare pipset.

Koffert
Tikkas X12 light levereras in en praktisk grön koffert där bocken kan förvaras isärtagen. Det är nog inte den typ av vapenkoffert vi skulle ta med på flyget om vi ville vara säkra på att koffert och bössa skulle komma fram i funktionsdugligt skick. Men fram och tillbaka från skjutbanan eller skogen är den utmärkt att frakta bössan i.
Vapnet har ett litet set med rengörings prylar bifogat av det fältmässiga slaget. För hemmabruk är en rejäl läskstång att föredra. Har olyckan varit framme och piporna behöver dras rena från snö kan den medföljande läsklinan och viskan vara guld värda.

Till slut
Tikkas nya lättviktsbock är en trevlig bössa som har alla förutsättningar att bli populär framförallt bland jägare fram för allt. Sportskyttar kanske ryggar tillbaka en aning för baskylen av lättmetall. Troligtvis mår nog inte baskylen bra av genombrännare om man jämför den med en av stål.
Det är givetvis mycket svårt att sia om huruvida baskylen tål påfrestningar i det långa loppet. Man får förmoda att Franchi som tillverkar bössan har utfört de tuffa tester som krävs för att garantera livslängden. Kolvens utförande är bra med plus för framstocken som är bekväm att hålla i. För den som jagar en lätt bock i kaliber 12 kan vi utan att tveka säga att Tikkas X12 är värt en funderare.

Fakta TIKKA X12 LIGHT:

Längd: 109 cm
Vikt: 2,9 kg
Piplängd: 66 cm
Borrning: Mobilechokesystem
Kaliber: 12/76
Trycke: Mekaniskt enkeltrycke med pipväljare
Pris: Cirka 12.390 kr
Generalagent: Normark Scandinavia AB
Text och foto: THOMAS ERIKSSON, STEFAN KARLSSON

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser