Låt jägare ha fler än fyra vapen

Åsa Coenraads (M) Riksdagsledamot Åsa Coenraads (M) vill att jägare ska tillåtas inneha fler än fyra jaktvapen utan särskilt tillstånd och har lagt en motion i ärendet. – Det handlar om att lita på våra jägares kompetens, säger Coenraads. Den som har beviljats vapenlicens har avlagt jägarexamen och godkänts av polisen för innehav av skjutvapen. Det är inte rimligt att de ska begränsas mer, skriver hon i ett pressmeddelande.

Antalet jaktvapen som en licensinnehavare får inneha är idag kraftigt begränsat. Den som ännu inte etablerat några större jaktvanor får endast i undantagsfall ha fler än fyra vapen för jaktändamål. Resultatet är att många jägare känner sig tvungna att välja bort till exempel sina kulgevär klass 4 för vapen av annan klass som de har större användning för vid jakt.  

Detta går ofta ut över målskytte och träning, då ammunitionen för till exempel ett kulvapen klass 1 eller motsvarande är avsevärt mycket dyrare än för ett kulvapen klass 4. Av rent ekonomiska skäl kan det leda till färre övningstimmar på sjuktbanan.  

– Det blir i förlängningen en jaktetisk fråga, menar Coenraads. Innan ett skott avlossas mot ett levande djur måste jägaren vara säker på att han eller hon har mycket goda chanser till en direkt dödande träff. Den säkerheten kommer först efter flera timmar på skjutbanan.  

Detta gäller i synnerhet relativt nya jägare som har stort behov av övning och målskytte. Det är även de som begränsas mest av den rådande lagstiftningen.  

 

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser