Låsta lägen i norrländskt älgbråk

Kiruna (JJ) Länsstyrelsen i Norrbottens län och Talma sameby har fortfarande inte nått någon överenskommelse kring älgjakten.

Parterna i bråket kring älgrapporteringen har fortfarande inte kommit överens. Foto: Istock

Talma Sameby rapporterade förra hösten i 35 vuxna älgar och tre kalvar, men eftersom de endast rapporterade in en vuxen och en kalv på rätt sätt sjönk tilldelningen för samebyn radikalt inför årets jakt.

– Rapporterar man in 1+1 så måste älgförvaltningsgruppen dra slutsatsen att man antingen inte jagar eller så att det är slut älg. Det är det som är förvaltning, säger Niklas Tuorda, handläggare på länsstyrelsen till Norrländska Socialdemokraten.

För ett par veckor sedan meddelade en av medlemmarna i sambyn om att man i år inte kommer bry sig om tilldelningar utan kommer att jaga som vanligt. Ordföranden i Talma sameby stödjer dock inte detta uttalande utan säger att samebyn respekterar länsstyrelsens beslut även om de känner sig diskriminerade.

– Det finns byallmänningar inom samma förvaltningsområde som inte skjutit fullt och som ändå fått behålla sin tilldelning. Jag upplever att man försöker sätta dit samer och helst renskötande samer, säger Aslak Allas ordförande i sambyn.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Debatt: Det finns plats för oss alla i fjällen

Sverige är ett märkligt land på många sätt, demokrati och lika rätt till ”allt” i vardagen är en ledstjärna. Nu har vi fått Girjasdomen. Var finns demokratin och de sunda förnuftet i den, frågar sig debattören Sivert Öderyd.
ANNONS ▼

Annonser