Låst läge i konflikt om älgskötselplaner

Hylte (JJ) Tre älgskötselområden som tillsammans motsvarar halva Hylte kommuns älgjaktsareal har inte fått sina skötselplaner godkända. Anledningen är att de vill ha en högre vinterstam än älgförvaltningsgruppen beslutat. Läget är just nu låst eftersom inte parterna kan komma överens.

Älgjägarna i de tre drabbade skötselområdena planerar att jaga som vanligt och följa sina beslutade skötselplaner när jakten drar igång om ett par veckor. Arkivfoto: Per Jonson

– Vi har väldigt lite tid på oss, med tanke på veckorna som är kvar till älgjakten. Älgskötselområdena kommer att få en eller ett par dagar på sig att svara, berättar Martin Broberg, handläggare på länsstyrelsen i Halland, till Hallandsposten.

Länsstyrelsen har ombett de tre skötselområdena Tornåsen, Unnaryd/Jällundatofta och Långaryds Västra att lämna in nya skötselplaner, och det snarast. Totalt rör det sig om drygt 50 000 hektar älgjaktsmark.

Anledningen till konflikten är att skötselområdena inte går med på att sänka älgstammen i sina områden från 9-9,5 älgar per 1 000 hektar till åtta älgar per 1 000 hektar som älgförvaltningsgruppen beslutat.

Nedröstade

I älgförvaltningsgruppen finns sex platser. Jaktintresset innehar tre poster och markägarsidan tre poster, inklusive ordförandeposten. Jägarintresset röstade emot en sänkning men eftersom ordförandens röst är avgörande blev det en sänkning

Enligt länsstyrelsen är läget allvarligt men Martin Broberg tror inte jakten för älgjägarna i området äventyras. Det finns flera alternativ. Antingen revideras skötselplanerna, eller så följer skötselområdena sina nuvarande planer i år och får lämna in en ny treårsplan inför nästa år. Ett tredje alternativ är att avregistrera skötselområdena och omvandla dem till licensområden, men som licensområden kommer tilldelningen och baseras på en målsättning om åtta älgar per 1 000 hektar i vinterstam.

Kommer inte backa

Håkan Johansson är ordförande för Tornåsens älgskötselområde och representerar dessutom jägarintresset i älgförvaltningsgruppen. Enligt honom är en vinterstam på 9,5 älgar inte ett problem.

– Vi har ju fastslagit denna storlek hos både markägarsidan och bland jägarna i våra skötselområden. Det är inte skogsägarna i våra skötselområden som protesterar. Det är markägarrepresentanterna i älgförvaltningsgruppen.

Inget av de tre älgskötselområdena i kommunen vars planer ej godkänts kommer backa.

– Vi står fast vid våra planer. I värsta fall kommer det i Hylte framöver bildas sex storlicenser men det skulle vara olyckligt. Vi inom skötselområdena har gedigen erfarenhet av förvaltningen och känner vår älgstam.

Håkan Johansson menar att det finns en nolltolerans mot betesskador från Södra skogsägare samtidigt som skogsproduktionen i dag inte möjliggör något foder eftersom processen effektiviserats så pass mycket.

– Det säger sig själv, planteras minimalt med tall kommer de få tallplanteringarna som finns att få betesskador. I dag planteras uteslutande gran, men inte för att skadorna är stora utan för att det avkastningsmässigt mer lönsamt.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼

Annonser