Larm om myskoxe på jämtländsk orienteringstävling

Arrangörerna av orienteringstävlingen "Vålådalen 3-dagars" tvingades i söndags varna de tävlande för en myskoxe som varit synlig i tävlingsterrängen.

En myskoxe, troligtvis invandrad från Norge, sågs i helgen i fjällen i Jämtland. Arkivbild: Gettyimages

Östersunds-Posten rapporterar i sin pappersupplaga att tävlingsledningen varnade orienterare för att myskoxe setts i tävlingsområdet.

– Det kom ned två vandrare från fjället vid 17-tiden på lördagen och berättade att de sett myskoxe. Vi hade våra banor i området på söndagen och därför fick vi varna de tävlande och informera om säkerhetsavstånd, berättar Torulf Bäck, tävlingsledare, för Jaktjournalen.

Vad är det för säkerhetsavstånd?
– Minst 100 meter, skriver länsstyrelsen på sin hemsida, svarar Bäckman.

”En snackis”

Tävlingarna kunde dock genomföras utan att någon människa kom i kontakt med myskoxen, som tros ha vandrat in i området från Norge.

– Björn har förekommit på orienteringstävlingar, men det var nog första gången det varnats för myskoxe. Det blev en snackis bland deltagarna, kan jag lugnt säga, berättar Torulf Bäckman.

I Sverige finns en liten stam av myskoxar i Härjedalsfjällen, enligt Wikipedia.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.

Därför är foxhounden Einar en värdefull varghund

– När jag läste i Jaktjournalen att finnarna jagar varg med hund, brann det till i huvudet på mig: En sådan hund ville jag ha. Det berättar värmländske jägaren Petter som äger american foxhounden Einar som det fällts ett 20-tal vargar för och som just nu hjälper den norska fårnäringen mot varg.
ANNONS ▼

Annonser