Larm om myskoxe på jämtländsk orienteringstävling

Arrangörerna av orienteringstävlingen "Vålådalen 3-dagars" tvingades i söndags varna de tävlande för en myskoxe som varit synlig i tävlingsterrängen.

En myskoxe, troligtvis invandrad från Norge, sågs i helgen i fjällen i Jämtland. Arkivbild: Gettyimages

Östersunds-Posten rapporterar i sin pappersupplaga att tävlingsledningen varnade orienterare för att myskoxe setts i tävlingsområdet.

– Det kom ned två vandrare från fjället vid 17-tiden på lördagen och berättade att de sett myskoxe. Vi hade våra banor i området på söndagen och därför fick vi varna de tävlande och informera om säkerhetsavstånd, berättar Torulf Bäck, tävlingsledare, för Jaktjournalen.

Vad är det för säkerhetsavstånd?
– Minst 100 meter, skriver länsstyrelsen på sin hemsida, svarar Bäckman.

”En snackis”

Tävlingarna kunde dock genomföras utan att någon människa kom i kontakt med myskoxen, som tros ha vandrat in i området från Norge.

– Björn har förekommit på orienteringstävlingar, men det var nog första gången det varnats för myskoxe. Det blev en snackis bland deltagarna, kan jag lugnt säga, berättar Torulf Bäckman.

I Sverige finns en liten stam av myskoxar i Härjedalsfjällen, enligt Wikipedia.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Rätt älgdragare gör jakten både säkrare och trevligare

En stor del av den produktutveckling som gjorts av älgdragare och tillbehör har diskuterats fram av jägare. Tillverkare har tagit åt sig av önskemålen och förbättrat dessa maskiner som är oumbärliga när tunga älgar ska transporteras över stock och sten. Här presenterar vi två rena älgdragare och en ATV som blivit mycket populär bland jägarna.
ANNONS ▼

Annonser